Gezamenlijke VN-verklaring over de situatie in Syrië

16 januari 2017

Veilige toegang tot noodlijdende bevolking Syrie nu noodzakelijk

Terwijl de inspanningen voor een volledig staakt-het-vuren in Syrië doorgaan, roepen we opnieuw op tot onmiddellijke, onvoorwaardelijke en veilige toegang tot de kinderen en families die nog altijd afgesloten worden van humanitaire hulp.

In Syrië zitten nog altijd 700.000 mensen, waaronder 300.000 kinderen, vast in 15 belegerde gebieden. Bijna vijf miljoen mensen, waaronder meer dan twee miljoen kinderen, leven in gebieden die extreem moeilijk bereikbaar zijn. We kunnen hen niet bereiken met humanitaire hulp door gevechten, onveiligheid en beperkte toegang.

Mensen in heel Syrië lijden door een gebrek aan eerste levensbehoeften en door de voortdurende geweldsrisico’s. De wereld mag niet stilzwijgend toekijken wanneer het tegenhouden van voedsel, water, medische voorraden en andere vormen van hulp wordt gebruikt als oorlogswapen.

Kinderen lopen een verhoogd risico op ondervoeding, uitdroging, diarree, infectieziekten en verwondingen. Velen hebben hulp nodig na de traumatische en gewelddadige gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Het is tragisch dat vele kinderen in hun jonge leven weinig anders hebben meegemaakt dan conflict.

De gruwelijkheden van het beleg van het oostelijk deel van Aleppo zijn verdwenen uit het publieke bewustzijn, maar we mogen niet toelaten dat de nood, de levens en de toekomst van de bevolking van Syrië vergeten worden.

In 2017 mag de tragedie van 2016 voor Syrië zich niet herhalen.

Verklaring namens:

UNICEF directeur Anthony Lake

WFP directeur Ertharin Cousin

VN noodhulpcoordinator Stephen O’Brien

WHO directeur Dr Margaret Chan

VN Hoge-Commissaris voor de vluchtelingen Filippo Grandi