Winter vormt de nieuwste bedreiging voor kinderen in nood in het Midden-Oosten

21 december 2016

Amman – Het Midden-Oosten wordt getroffen door ongebruikelijk lage temperaturen en winterweer. Hierdoor worden miljoenen kinderen in de crisisregio bedreigd. Terwijl het steeds kouder wordt, zorgt UNICEF voor levensreddende ondersteuning van kinderen en hun families met bijvoorbeeld warme kleren en dekens. UNICEF kampt op dit moment met een tekort van 36,5 miljoen euro.

Het strenge winterweer, met temperaturen onder het vriespunt, stormen en hevige sneeuwval zal de situatie van de families uit Syrië en Irak alleen maar schrijnender maken. Velen zijn ontheemd door het geweld en leven in kampen of zelfgebouwde onderkomens. Daar hebben ze maar weinig bescherming tegen de doordringende kou. 

“De wintermaanden zijn het meest meedogenloos voor de kwetsbare kinderen in de regio”, aldus Geert Cappelaere, directeur van UNICEF Midden-Oosten. “Ze zijn verzwakt door maanden van ondervoeding en een tekort aan medische zorg. Ze lopen grote risico’s op onderkoeling en ernstige infecties aan de luchtwegen als gevolg van de kou. Als zij geen hulp krijgen, kan de winter ernstige gevolgen voor hen hebben.”

Families zijn uitgeput na jaren van conflict, de gedwongen vlucht en werkloosheid. Hun financiële middelen zijn op, waardoor het onmogelijk is om warme kleren of brandstof voor hun kachels te kopen. “Ik sprak afgelopen week de 32-jarige Fatima uit Aleppo. Zij woont sinds drie jaar in Libanon en kan zich met haar gezin van vijf kinderen niet meer dan een lekkend appartement zonder ramen of deuren veroorloven. Heel schrijnend om te bedenken dat zij op deze plek binnenkort ook nog een baby te verzorgen heeft”, vertelt Suzanne Laszlo, directeur voor UNICEF Nederland.  

Deze winter wil UNICEF meer dan 2,5 miljoen kinderen in Syrië, Irak, Jordanië, Libanon, Turkije en Egypte bereiken met winternoodhulp. Dit bestaat uit warme kleren, dekens en financiële ondersteuning voor families die tijdens hun vlucht vaak al hun bezittingen hebben moeten achterlaten. De winternoodhulp van UNICEF zorgt ervoor dat de meest kwetsbare kinderen en hun families in de regio toegang hebben tot verwarming op scholen, warme kleding en financiële ondersteuning.

De winterondersteuning is een aanvulling op UNICEF’s gewone programma’s op het gebied van gezondheid, voeding, water, bescherming en onderwijs. Deze programma’s blijven miljoenen kwetsbare kinderen in de regio bereiken.

De verspreiding van winterpakketten, waaronder kleding, sjaals, handschoenen, schoenen en dekens, en de pakketten voor financiële ondersteuning voor de gezinnen, zijn al onderweg.

Maar de behoefte overstijgt de financiële ondersteuning. UNICEF heeft iets meer dan de helft van de benodigde 82 miljoen dollar ontvangen, die hard nodig is om de kwetsbare kinderen tegen de ijzige kou te beschermen. Hieronder vallen ook kinderen die leven in belegerde of moeilijk te bereiken gebieden. Zonder extra financiering is het voor UNICEF onmogelijk om hun te voorzien in warme kleding en levensreddende hulpverlening. Dan zouden meer dan een miljoen kinderen deze winter in de kou kunnen staan.  

Winter response update 18 Dec16-Final.pdf