Steeds meer kindsoldaten gerekruteerd in Zuid-Soedan

15 december 2016

Drie jaar na het begin van de gevechten in Zuid-Soedan, worden kinderen nog steeds gerekruteerd door gewapende groepen. In 2016 ging het om 1300 kinderen. Dit brengt het totaal op 17.000 kindsoldaten sinds het begin van het conflict in 2013.

Sinds 2013 zijn 17.000 kinderen gerekruteerd. Duizenden anderen zijn vermoord, ontvoerd en seksueel misbruikt. - Foto's en video's beschikbaar via UNICEF Nederland 

Juba/Den Haag, 15 december 2016 – Drie jaar na het begin van de gevechten in Zuid-Soedan, worden kinderen nog steeds gerekruteerd door gewapende groepen. In 2016 ging het om 1300 kinderen. Dit brengt het totaal op 17.000 kindsoldaten sinds het begin van het conflict in 2013.

“Vanaf de eerste dag van de gevechten zijn kinderen het hardste getroffen door het geweld”, vertelt directeur van UNICEF Oost- en Zuidelijk Afrika, Leila Gharagozloo-Pakkala. “Nu de gevechten toenemen– en ondanks herhaaldelijke beloften om het rekruteren van kinderen te stoppen – zijn kinderen opnieuw het doelwit.”

De Verenigde Naties hebben vastgesteld dat sinds november minstens vijftig kinderen zijn ontvoerd en gerekruteerd in de Greater Upper Nile regio. Daarnaast meldden bronnen dat mogelijk nog eens vijftig kinderen zijn gerekruteerd in de Greater Bahr el Ghazal regio. De Verenigde Naties hebben ook berichten ontvangen van ernstig geweld tegen kinderen in de Greater Equatorias regio. Door de grote onveiligheid en beperkte toegang is het niet mogelijk om deze berichten te controleren.

In totaal zijn 1932 kinderen vrijgelaten door gewapende groepen: 1755 in 2015 en 177 dit jaar.

De twee grootste partijen in het conflict (SPLA en SPLA in oppositie) hebben allebei overeenkomsten getekend met de Verenigde Naties om een einde te maken de rekrutering en inzet van kindsoldaten.

De onafhankelijkheid van Zuid-Soedan gaf kinderen hoop op vrede. Toch blijven schendingen van de rechten van kinderen veel voorkomen in het conflict, meldt UNICEF. Kinderen zijn vermoord, ontvoerd en seksueel misbruikt. Sinds 2013 hebben UNICEF en partners vastgesteld dat:

  • 2342 kinderen zijn vermoord of verminkt;
  • 3090 kinderen zijn ontvoerd;
  • 1130 kinderen seksueel zijn misbruikt;
  • Er 303 incidenten van aanvallen op of militair gebruik van scholen en ziekenhuizen hebben plaatsgevonden.

Door de voortdurende onveiligheid en een economische crisis die een inflatie van 800% heeft veroorzaakt, heerst er nu ernstige voedselonzekerheid. In de meeste delen van het land is ondervoeding bij kinderen gestegen tot kritieke niveaus.

Dit jaar hebben UNICEF en partners 184.000 kinderen behandeld voor ondervoeding. Dat is 50% meer dan het aantal behandelingen in het afgelopen jaar en een toename van 135% ten opzichte van 2014.

“UNICEF vreest dat het lijden van kinderen niet zal stoppen, gezien de toenemende spanningen en wreedheden”, vertelt Gharagozloo-Pakkala. “De kinderen van Zuid-Soedan mogen niet langer leven onder constante angst, honger of conflict. Ze hebben vrede, verzorging en ondersteuning nodig.”