Kleine Prinsjesdag vertraagt ministerraad

16 september 2016

De ministerraad begon deze vrijdagmorgen bij hoge uitzondering een half uur later. Eerst gingen ministers en staatssecretarissen in gesprek met de scholieren die net in de Ridderzaal hadden gedebatteerd over kinderrechten vanwege UNICEFs Kleine Prinsjesdag. Staatssecretarissen Van Rijn en Dekker nodigden de 16-jarige Koningin van de Jeugd Wiam Abdelnour ter plekke uit voor verder overleg. De Rhedense scholiere vroeg de bewindslieden om meer aandacht voor discriminatie.

Wiam

Wiam, die bij het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi van april tot Koningin van de Jeugd was gekozen, las in de Ridderzaal haar zelfgeschreven troonrede voor. Zij nam daarmee het voortouw in een serie debatten tussen scholieren en Kamerleden van vier grote partijen (VVD, PvdA, CDA, SP). Debatteams van acht verschillende middelbare scholen spraken over onderwerpen die jongeren aangaan, zoals geweld in de opvoeding, kinderarbeid of onderwijskansen voor vluchtelingenkinderen. Het Raayland College uit Venray eindigde met de prijs voor het beste debatteam.

In het debat over het vreemdelingenbeleid moesten de vier scholieren uit Venray het opnemen tegen het Willem de Zwijger College uit Papendrecht. Vreemdelingenkinderen horen niet thuis op een aparte school, betoogde de 14-jarige Mees uit Venray. Net als alle andere genodigden is hij keurig in pak met stropdas, met een hoed voor de meisjes. “Ze zoeken een veilige plek en die kun je vinden op een Nederlandse school.” Een speciale school voor vluchtelingen is juist beter voor het behoud van de eigen cultuur, stelden de Papendrechtse scholieren daar tegenin. De aanwezige Kamerleden politici vonden dat zowel de voor- als de tegenstanders ‘een beetje gelijk hebben’. “Daarom zit ik ook in het midden. Je gunt kinderen hun eigen cultuur, maar ook dat ze snel de Nederlandse taal oppakken”, aldus Roelof van Laar van de PvdA.

Wiam had haar troonrede, die zij tussen de debatten door voordroeg, zorgvuldig om haar persoonlijke verhaal over discriminatie gevlochten. Op school werd zij veel gepest en daarom had ze zich bij haar benoeming tot Koningin van de Jeugd voorgenomen waar mogelijk uit te spreken tegen racisme. “Luister naar verschillende standpunten, maar vergeet niet waar je zelf staat, laat je niet ompraten als je weet wat je wilt. En het allerbelangrijkste? Behandel anderen hoe jij zelf ook behandeld zou willen worden, hoe verschillend we ook zijn- we zijn allemaal hetzelfde waard.”

De inbreng van de kinderen geeft stof tot nadenken, zei staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) na alle debatten. “Ik zal uw troonrede nogmaals goed lezen en meenemen naar de ministerraad”, zei hij tegen koningin Wiam. “Heel graag maak ik een afspraak om tijdens uw regeringsperiode verder te praten. Wij maken wetten over kinderen, maar we willen ook met kinderen praten. Dat moet beter, en daarom ben ik blij met deze voortreffelijke troonrede.”

Gs kpd2016 124