Grote werkgevers doneren vrije dagen aan UNICEF

8 september 2016

Vanaf donderdag 8 september kunnen medewerkers van de gemeente Den Haag overtollige vrije dagen aan UNICEF doneren. Den Haag is daarmee een van de eerste organisaties die zich hebben aangesloten bij het UNICEF | geef-een-dag programma. Andere grote organisaties, waaronder Schiphol Group, doen ook mee. Niet eerder werd op deze schaal gebruik gemaakt van het omzetten van bovenwettelijke vrije dagen in fondsen voor een goed doel.

In het stadhuis van Den Haag trapt wethouder Rabin Baldewsingh de campagne af. “Ik ben er trots op dat wij landelijk de eerste organisatie zijn die dit mooie initiatief van Unicef steunt. Dankzij deze campagne hebben al onze medewerkers de mogelijkheid om het goede doel op een eenvoudige manier te steunen. Eén vrije dag die een medewerker niet opneemt, maakt voor kinderen een wereld van verschil”, aldus Baldewsingh.

Leon van Adrichem van de gemeente Den Haag is een van de medewerkers die zonder aarzelen een dag doneert. “Ik vind het belangrijk dat kinderen kansen krijgen, dus ik doe mee. Mijn partner en ik zijn net opa geworden van een kleinzoon, dat speelt ook mee. Ik wil dat alle kinderen naar school kunnen gaan!” De gemeente Den Haag was de eerste die ja zei tegen het vrije dagen programma van UNICEF. Den Haag en UNICEF werken al langer samen om meer hulp aan kinderen te kunnen bieden en gaan daar de komende vijf jaar mee door.

Het UNICEF | geef-een-dag programma maakt een innovatieve koppeling tussen het MVO-beleid van een organisatie en overtollige vrije dagen, die bij bedrijven op de balans drukken. Twee derde van de financiële en HR verantwoordelijken geeft aan daarmee te worstelen, blijkt uit recent onderzoek door Multiscope. Voor de dagen die aan het eind van het jaar blijven staan – gemiddeld 14,5 per werknemer – moet een financiële reserve worden aangehouden, die elk jaar groeit. Medewerkers ervaren het als vervelend wanneer opgespaarde vrije dagen op enig moment komen te vervallen; een extra mogelijkheid om er een zinvolle besteding aan te geven is dan meegenomen.

Meerdere bedrijven hebben zich inmiddels aangesloten bij het programma van UNICEF uit verschillende sectoren. Naast Schiphol Group en de gemeente Den Haag zijn dat onder meer telemarketingbedrijf Klant Contact Service en HR-software bedrijven ADP en RAET. Deze grote marktpartijen ondersteunen deelname van andere organisaties doordat zij de donatie-optie in hun verlofsystemen integreren en zo de administratieve afhandeling vergemakkelijken.

Het programma werkt vrij eenvoudig. Medewerkers kunnen via HRM-software, een website of een formulier vrije dagen die ze over hebben doneren aan UNICEF. Na aftrek van belastingen wordt de nettowaarde van de dag overgemaakt aan UNICEF. Werknemers ontvangen vervolgens informatie via interne communicatiekanalen – zoals intranet – over het werk dat UNICEF kan doen met de donaties op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen. Madelon Cabooter, manager Corporate Partnerships van UNICEF Nederland: “Met de gemiddelde netto waarde van één verlofdag kunnen we 140 kinderen met vaccinaties tegen polio beschermen. Dat is toch een geweldig effect.”

Jan Hommen, oud-CEO ING, commissaris bij onder andere Ahold, ziet nog andere voordelen in het programma: “Het combineren van maatschappelijk betrokken ondernemerschap en flexibele arbeidsvoorwaarden past perfect binnen modern werkgeverschap”, stelt hij. “UNICEF kan met de financiële waarde van overtollige vrije dagen levensveranderend werk doen, terwijl medewerkers zich door mee te doen aan UNICEF | geef-een-dag meer betrokken voelen bij hun werkgever. Dat gevoel van trots zien organisaties terug in hun resultaten. Een mooi initiatief.”