Gevluchte kinderen tonen hun leven in Nederland in Haagse fototentoonstelling

15 juni 2016

Amjad (13): "op een dag vertelde mijn moeder dat we moesten vluchten uit ons huis."

Meer dan tienduizend kinderen kwamen in 2015 na een vlucht terecht in Nederland. Onder de titel ‘Kijk mij eens!’ vertellen 26 kinderen hun verhaal in foto’s die ze zelf maakten van hun leven in een Nederlands asielzoekerscentrum. Ze maakten er zelf onderschriften bij. De foto’s worden vanaf vandaag tot 27 juni tentoongesteld in het Haagse stadhuis (Atrium). De UNICEF expositie is vrij toegankelijk en wordt op vrijdag 17 juni officieel geopend. Een aantal van de kinderen presenteren dan hun foto’s aan burgemeester Jozias van Aartsen en het publiek.  

Amjad van 13 is een van de kinderen die zijn leefsituatie in foto’s vastlegde. Hij vluchtte met zijn moeder en zusje uit Syrië. Amjad vertelt in de tentoonstelling over het gevaar in zijn thuisland en de moeilijke reis onderweg, waarbij hij vreesde voor het leven van zijn zusje van vier. “Ik was blij toen we in Nederland aankwamen. We hebben hier dan wel een heel kleine kamer, maar het is tenminste veilig.” 

UNICEF Nederland organiseerde eind 2015 een fotoworkshop voor 26 asielzoekerskinderen. Onder leiding van UNICEF-fotograaf Giacomo Pirozzi leerden ze hoe ze hun eigen gedachten en gevoelens in beeld kunnen opzetten. Dit EYE SEE project wordt mede mogelijk gemaakt door Sony internationaal, in samenwerking met UNICEF. De afgelopen tien jaar werden overal ter wereld soortgelijke workshops georganiseerd met kinderen die leven in moeilijke omstandigheden. De foto's daarvan zijn ook op de tentoonstelling te zien.  

Stay Human 
Met deze tentoonstelling verbindt UNICEF Nederland zich aan de Stay Human coalitie die vandaag actief wordt. Via landelijke en lokale initiatieven voor en met vluchtelingen, het delen van verhalen van vrijwilligers en vluchtelingen en het zichtbaar maken van de grote inzet van Nederlanders voor vluchtelingen, wil deze coalitie bijdragen aan het genuanceerde en redelijke gesprek over vluchtelingen.   

“Over vluchtelingen wordt vaak als een groep gesproken”, zegt Karin Kloosterboer, kinderrechtendeskundige bij UNICEF Nederland. “Deze foto’s en verhalen laten zien dat het om unieke mensen en kinderen gaat. Door deze foto’s krijgen kinderen een gezicht en een stem en zo zien we ze als kind in plaats van als vluchteling”  

Klaas van Kruistum, deelnemer aan het televisieprogramma ‘wie is de mol’ en ambassadeur van UNICEF Nederland interviewt de kinderen tijdens de opening van de expositie. "Ik ben erg benieuwd naar hun verhalen", zegt Klaas van Kruistum. “Met het initiatief toont UNICEF Nederland dat de omstandigheden weliswaar bijzonder zijn, maar dat ze gewoon kind zijn", aldus Klaas.  

Kinderrechtendeskundige Karin Kloosterboer denkt dat door deze expositie meer begrip kan ontstaan voor het leven van gevluchte kinderen. “Deze kinderen namen de stap om ons hun leven te tonen en nodigen ons als het ware uit in hun huis. Juist als je de verhoogde instroom van vluchtelingen spannend vindt, hoop ik dat je hun uitnodiging aanneemt”. 

Openingstijden Atrium 
Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 7.00 - 19.00 uur 
Donderdag: 7.00 - 21.30 uur  
Zaterdag: 9.30 - 17.00 uur  
Zondag en feestdagen: gesloten 

Bezoekadres 
Spui 70, Den Haag.