UNICEF en UNFPA wereldwijd in actie tegen kindhuwelijken

8 maart 2016

UNICEF en UNFPA lanceren vandaag een wereldwijd programma om kindhuwelijken te stoppen. De beide VN organisaties willen jongeren, hun gezinnen, gemeenschappen en regeringen overtuigen van het recht van meisjes om kind te mogen zijn en welke risico's er kleven aan te jong trouwen voor de gezondheid en ontwikkeling van de meiden. Focus ligt op de twaalf landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten waar het aantal kindhuwelijken zeer hoog ligt.

Foto’s beschikbaar voor download via: http://uni.cf/1R1p80u

Karima13

“Kiezen wanneer en met wie je trouwt, is één van de belangrijkste keuzes in het leven. Deze keuze wordt jaarlijks ontzegd aan miljoenen meisjes die gedwongen worden te jong te trouwen”, zegt Babatunde Osotimehin, directeur van UNFPA, het bevolkingsfonds van de VN. “We gaan samen met regeringen van landen met een hoog aantal kindhuwelijken de rechten van tienermeisjes verdedigen. Alleen dan kunnen deze meisjes zich ten volle ontwikkelen, en kunnen die landen hun doelstellingen voor sociale en economische ontwikkeling behalen.”

Het nieuwe programma leunt op beproefde strategieën: het verbeteren van de onderwijsmogelijkheden voor meisjes, het informeren van ouders en gemeenschappen rond de gevaren van kindhuwelijken, het opdrijven van economische steun aan gezinnen en het versterken en afdwingen van wetten die 18 jaar als minimumleeftijd voor een huwelijk hanteren.

“De wereld heeft ingezien welke schade kindhuwelijken aanrichten bij individuele meisjes, hun toekomstige kinderen en hun samenleving”, zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. “Dit nieuwe programma helpt ons om de meisjes te bereiken die het grootste risico lopen jong te trouwen en om meer meisjes en jonge vrouwen in staat te stellen hun recht om hun eigen toekomst te bepalen te laten gelden. Het is cruciaal dat we hier nu in investeren. Als de huidige trend zich voortzet, zal het aantal meisjes en vrouwen die als kind huwden in 2030 maar liefst 1 miljard bedragen. Dat zijn 1 miljard meisjes zonder echte kindertijd en met een beschadigde toekomst."

Kindhuwelijken zijn een flagrante schending van de rechten van meisjes en vrouwen. Kinderen die als kind huwen, lopen meer risico om de school te verlaten, slachtoffer te worden van huiselijk geweld, hiv/aids op te lopen en te overlijden door complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. Kindhuwelijken hebben bovendien een negatieve invloed op de economie en leiden tot een vicieuze cirkel van armoede die wordt overgedragen van generatie op generatie.

De wereldwijde aanpak om kindhuwelijken een halt toe te roepen maakt deel uit van de Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkelingen. UNICEF en UNFPA doen een oproep naar regeringen en partnerorganisaties om hun nieuwe wereldwijde programma te steunen. Nederland, Canada, de Europese Unie, Italië en het Verenigd Koninkrijk steunen het al.