UNICEF helpt half miljoen kinderen Zuid-Soedan terug naar school

22 februari 2016

JUBA, 22 februari 2016 – UNICEF gaat zich inspannen om nog eens een half miljoen kinderen in Zuid-Soedan terug op school te krijgen. Het project, samen met het Zuid-Soedanese Ministerie van Onderwijs, richt zich op kwetsbare gemeenschappen in Zuid-Soedan. In de eerste fase van de samenwerking in 2015, kregen 360.000 kinderen weer toegang tot onderwijs. Veel kinderen kunnen niet naar school als gevolg van het gewapende conflict in hun land of omdat de afstand tot school te groot is of hun ouders geen geld hebben. UNICEF en partners voorzien in onderwijsmaterialen en leerfaciliteiten.

"Een kind dat niet naar school gaat beroof je van zijn of haar rechten en toekomst", aldus Jonathan Veitch, UNICEF directeur in Zuid-Soedan. "De samenleving kan niet functioneren als we falen om onze kinderen te onderwijzen". Zuid-Soedan heeft een aantal van de slechtste onderwijsindicatoren in de wereld. Slechts een op de tien kinderen voltooit de basisschool. Het conflict dat uitbrak in 2013, heeft ertoe geleid dat 400.000 kinderen zijn gestopt met school of niet eens meer worden ingeschreven op school.

Het project ‘Back-to-Learning’ dat nu fase 2 ingaat, omvat een speciaal geïntegreerd onderwijspakket in noodgevallen voor ontheemde kinderen en adolescenten in gebieden die getroffen zijn door het conflict. Ook voor kwetsbare kinderen die niet worden getroffen door de gevechten, is een onderwijspakket beschikbaar. Voor het toegankelijk maken van school voor een half miljoen kinderen, hebben UNICEF en partners 75 miljoen dollar nodig.