UNICEF: Conflict in Oekraïne treft ruim een half miljoen kinderen

19 februari 2016
800 fotooekraine

Recente foto's en video's uit Oekraine zijn beschikbaar via: http://uni.cf/1GHuyfW

KIEV/DEN HAAG - (EMBARGO TOT 19 FEBRUARI 01:01) Het conflict in Oekraïne treft 580.000 kinderen. Zij leven in gebieden buiten het bereik van de overheid en dichtbij de frontlinie in het oosten van Oekraïne. Van deze kinderen hebben 200.000 dringend psychosociale ondersteuning nodig, stelt UNICEF vandaag.

“Twee jaar van geweld en beschietingen hebben een uitwisbare stempel van angst achtergelaten op duizenden kinderen in het oosten van Oekraïne”, zegt Giovanna Barberis, UNICEF-directeur in Oekraïne. “Nu het conflict blijft aanhouden, is de urgentie groot om deze kinderen fysieke en psychologische hulp te bieden.”

Meer dan 215.000 kinderen zijn intern ontheemden en afkomstig uit de door het conflict getroffen gebieden. Minstens 1 op de 5 scholen is beschadigd of vernietigd. Vorig jaar werden meer dan 20 kinderen gedood en raakten meer dan 40 kinderen gewond. Van die gewonde kinderen raakten 28 kinderen gewond door mijnen of ontplofte munitie. Een polio uitbraak is bevestigd in Oekraïne, terwijl het land 19 jaar geleden polio-vrij werd verklaard.

Schade aan de basisinfrastructuur brengt de watervoorziening in gevaar voor ongeveer 2 miljoen mensen die leven nabij de frontlinie. De dalende temperatuur en brandstoftekorten zorgen voor hoge prijzen van steenkool. Hierdoor lopen kinderen het risico op infecties van de luchtwegen. Door het gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en een tekort aan medicijnen dreigen meer ziekte-uitbraken.

“UNICEF roept alle partijen in het conflictgebied in Oekraïne op om veilig verkeer en ongehinderde humanitaire toegang te waarborgen om kinderen in nood te helpen,” zegt Giovanna Barberis.

UNICEF werkt met partners om kinderen te voorzien van basisbehoeften. Tot op heden heeft UNICEF:

  • Gezorgd voor psychosociale ondersteuning aan meer dan 46.000 kinderen en bijna 5000 leraren en psychologen getraind.
  • 1,6 miljoen mensen bereikt met schoon water en meer dan 164.000 kinderen en volwassen bereikt met essentiële hygiëne-artikelen zoals zeep.
  • Gezorgd voor schoolbenodigdheden voor meer dan 200.000 kinderen.
  • Bijna 280.000 kinderen bereikt met informatie over de risico’s van landmijnen en niet-ontplofte munitie.
  • Antiretrovirale geneesmiddelen uitgedeeld aan 8.000 mensen en kinderen die leven met hiv in gebieden waar geen controle is door de regering. Ook zijn er hiv-tests geleverd aan 31.000 zwangere vrouwen.
  • Polio-vaccins verstrekt aan 4,7 miljoen kinderen.

Eerder dit jaar heeft UNICEF gevraagd voor een extra bedrag van €48.700.000,- om de humanitaire behoeften van de meest kwetsbare kinderen in conflict gebieden te kunnen ondersteunen.