Ruim 16 miljoen baby’s geboren in conflictgebieden

17 december 2015

In 2015 zijn meer dan 16 miljoen baby’s geboren in conflictgebieden, blijkt uit cijfers van UNICEF. Dat betekent dat 1 op 8 kinderen te midden van oorlog ter wereld komen, wat achterstand in hun hele verdere leven oplevert. Dit is meer dan vorig jaar. In totaal leven 246 miljoen kinderen in conflictgebieden. "Het is een cijfer dat onderstreept in welke kwetsbare situatie steeds meer kinderen verkeren. De wereld heeft de opdracht om kinderen in 2016 toekomst en perspectief te bieden", zegt Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland.

In conflictlanden zoals Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Irak, Zuid-Soedan, Syrië en Jemen, of tijdens de gevaarlijke reizen om te ontsnappen aan gevaar lopen pasgeboren kinderen en hun moeders enorme risico’s. Zwangere vrouwen lopen het gevaar te bevallen zonder medische hulp, in onhygiënische omstandigheden. Hun kinderen hebben meer kans om te sterven voor hun vijfde verjaardag. Zij ervaren veelal extreme stress en angst die hun ontwikkeling kan remmen.

“Elke twee seconden komt een baby ter wereld te midden van een conflict, vaak in angstaanjagende omstandigheden”, zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF internationaal. “Te veel kinderen beginnen hun leven in extreme omstandigheden – van conflict tot natuurramp, armoede, ziekte of ondervoeding. Kan er een slechtere start in het leven zijn?”

Naast de conflicten zorgen armoede, de gevolgen van de klimaatverandering en het gebrek aan kansen ervoor dat kinderen steeds kwetsbaarder worden. Miljoenen kinderen moeten gevaarlijke reizen maken op de vlucht van huis.

  • In de eerste negen maanden van 2015 hebben 200.000 kinderen asiel aangevraagd in Europese landen, naast de 30 miljoen kinderen over de hele wereld die gedwongen werden te verhuizen in 2014 door oorlog, geweld en vervolging. Er zijn nu meer mensen op de vlucht dat op enig moment sinds de Tweede Wereldoorlog.
  • Meer dan 250 miljoen kinderen – 1 op de 9 – wonen in landen en gebieden in conflict waardoor hun gezondheid, onderwijs en welzijn onder druk staat.
  • Meer dan een half miljard kinderen wonen in gebieden waar overstromingen zeer vaak voor komen en bijna 160 miljoen kinderen leven in droge of extreem droge zones.
  • Kinderen vertegenwoordigen bijna de helft van alle mensen die in extreme armoede leven, hoewel ze maar een derde van de wereldbevolking uitmaken.

“In de laatste maanden van 2015 is de wereld bij elkaar gekomen om de klimaatverandering aan te pakken en een nieuwe wereldwijde ontwikkelingsagenda op te stellen. Deze ambitieuze afspraken vormen een enorme kans als we onze beloftes kunnen vertalen in actie voor de meest kwetsbare kinderen”, aldus Lake. “Als we de redenen aanpakken waarom zoveel families de behoefte voelen om met hun kinderen van huis te vluchten – door conflicten op te lossen, klimaatverandering aan te pakken en kansen te vergroten, kunnen we van 2016 een jaar van hoop maken voor miljoenen mensen – niet een jaar van wanhoop.”