eneve/Voorburg, 1 December 2015 – Onvoorspelbare regels aan de grenzen en guur weer verergeren de situatie voor vluchtelingen- en migrantenkinderen. Vrouwen en kinderen maken op dit moment meer dan de helft uit van de vluchtelingen die overzee aankomen. “Hun situatie is alarmerend en we vrezen dat deze kwetsbare kinderen de dupe zijn als de winter echt toeslaat”, zegt Esthervan der Woerdt noodhulpspecialist bij UNICEF Nederland.
Vanaf begin 2015 tot aan november zijn meer dan 876.500 mensen over de Middellandse Zee naar Europa gekomen. Het aandeel vrouwen en kinderen is sinds de zomer toegenomen. In juni was het 27 procent van het aantal vluchtelingen, in november was dat toegenomen tot 52 procent.
UNICEF bereidt zich voor op snelle veranderingen in de situatie aan de grenzen. Ook wordt voorbereid op de naderende winter.
“Tot dusver is de Europese winter relatief mild, maar dat verandert. Onze grootste zorg is dat door de strenge winter samen met de onvoorspelbare grensregels kinderen in grote onzekerheid vast komen te zitten bij de grens. Ze lopen daar grote kans om ziek te worden.”, aldus Marie-Pierre Poirier, coördinator vluchtelingen voor UNICEF in Europa. “Warme kleren, sjaals en babysokken zijn niet genoeg. Kinderen op de vlucht hebben te lijden gehad onder oorlog, ontberingen en gebrek. Wat ze nodig hebben is stabiliteit, bescherming en hulp.”
UNICEF is begonnen met het uitdelen van winterkleren, kinderschoenen, dekens, hygiëne kits en materiaal om de opvangtenten beter waterdicht en warm te krijgen. In de landen waar de meeste kinderen op doorreis zijn – Kroatië, Macedonië, Servië en binnenkort ook in Slovenië en Griekenland - staan deze speciale opvangtenten bij de grensovergangen. Omdat de routes van de vluchtelingen steeds en plotseling veranderen, bereidt UNICEF zich ook voor op hulpverlening in andere landen.
UNICEF werkt samen met UNHCR en Rode Kruis om meer opvangplekken voor moeders en kinderen te creëren. Hulpverleners doen hun best om alleen reizende kinderen met familieleden in contact te brengen.