UNICEF: Miljoenen kinderlevens in Nepal komende winter bedreigd door tekort aan eerste levensbehoeften

30 november 2015

Meer dan drie miljoen kinderen onder de vijf jaar in Nepal dreigen komende winter te sterven of ziek te worden, zegt UNICEF. “Het lot waarmee de kinderen en hun families worden geconfronteerd in Nepal verslechtert met de dag en zal in de strenge wintermaanden nog verder achteruit gaan”, zegt Karin Hulshof, regionaal directeur van UNICEF voor Zuid-Azië vanuit Nepal. Hulshof is beschikbaar voor (telefonische) interviews.

Uni200558

De levens van de kinderen worden bedreigd door een ernstig tekort aan brandstof, voedsel, medicijnen en vaccins. De afgelopen tien weken is de invoer van deze levensbelangrijke goederen ernstig beperkt door de onrusten over de nieuwe grondwet bij de zuidelijke grens van Nepal.

De medische magazijnen van de overheid hebben al een tekort aan het vaccin tegen tuberculose. Voorraden van andere vaccins en antibiotica zijn extreem laag.

Kinderen die nog herstellen van de twee grote aardbevingen in april en mei kunnen het zwaarst worden getroffen. Meer dan 200.000 families die zijn getroffen door de aardbevingen leven nog steeds in tijdelijke onderkomens, ook op hoogtes boven de 1500 meter. De weeromstandigheden zullen daar deze winter het zwaarst zijn.

“De risico’s op onderkoeling, ondervoeding en het tekort aan geneesmiddelen en vaccins zijn een potentieel dodelijke combinatie voor kinderen”, aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF. “Tijdens mijn recente bezoek aan Nepal was ik getuige van de moeilijke omstandigheden van veel van de overlevenden van de aardbeving. Zij kunnen nu geconfronteerd worden met een nieuwe ramp – zonder voldoende voedsel, bescherming tegen de kou of gezondheidszorg.”

De angst groeit dat als gevolg van de tekorten aan olie steeds meer mensen gedwongen zijn om hun huizen met hout te verwarmen. Rookvervuiling in huis kan leiden tot een stijging van het aantal longontstekingen. Vorig jaar hadden meer dan 800.000 kinderen onder de vijf jaar in Nepal een longsteking en overleden 5000 kinderen aan deze aandoening.

In de komende twee maanden worden ca. 125.000 geboorten verwacht en deze baby’s lopen grote risico’s. Ambulancediensten in het hele land zijn getroffen door het tekort aan brandstof, waardoor minder baby’s geboren kunnen worden in ziekenhuizen en gezondheidscentra. Het gebrek aan brandstof voor verwarming verhoogt ook het risico op onderkoeling en sterfte voor pasgeborenen.

Karin Hulshof, regionaal directeur van UNICEF voor Zuid-Azië: “Kinderen moeten beschermd worden tegen ziektes, kou en honger. UNICEF dringt er bij alle partijen op aan om de beperkingen op de invoer van essentiële goederen naar Nepal aan te pakken. Er is geen tijd te verliezen.”

Uni200512