Aantal kindbruiden in Afrika tegen 2050 meer dan verdubbeld

26 november 2015

Het aantal aantal kindbruiden in Afrika zal in 2050 toegenomen zijn tot 310 miljoen, van 125 miljoen nu, als gebruiken niet flink veranderen. Die conclusie trekt UNICEF op basis van het rapport dat vandaag (donderdag 26 november) is gepubliceerd bji de de African Union Girls Summit in Lusaka, Zambia.

Mabarouka1

Het rapport van UNICEF, ‘A Profile of Child Marriage in Africa’, wijst op een trage afname van het aantal kindbruiden, gecombineerd met de snelle groei van de populatie. In alle andere delen van de wereld zijn door de demografische trends en sociologische ontwikkelingen dat er elk jaar minder kindbruiden zijn. Tegen 2050 zal Afrika Zuid-Azië ingehaald hebben als de regio met het hoogste aantal vrouwen tussen de 20 en 24 jaar oud die als kind zijn getrouwd.

“Kindhuwelijken brengen normen voort die moeilijk zijn uit te bannen – normen die de waarde van onze vrouwen ondermijnen,’’ aldus de voorzitter van de Afrikaanse Unie, Nkosozana Dlamini Zuma. “Door het creëren van een groter bewustzijn en een gezamenlijke aanpak, kunnen de verlammende effecten van kindhuwelijken worden uitgeroeid.”

“Als je hier als meisje wordt geboren zijn je kansen op een goed bestaan klein,” concludeert Krista van den Berg van UNICEF Nederland na een intensieve reis door Niger, waar ze samen met fotografe Marieke van der Velden de verhalen en beelden van kindbruiden vast te legde. Ze spraken meisjes wier ouders zonder inspraak een veel oudere man voor hen kozen en die met school moesten stoppen vanwege het huwelijk.

“Protesteren heeft geen zin voor een meisje, hebben ze van jongs af aan geleerd, dus ze houden zich stil.”

Wanneer meisjes jong trouwen neemt hun vooruitzicht op een gezond en succesvol leven vaak drastisch af. Kindbruiden hebben minder kans om school af te maken en meer kans om slachtoffer te worden van geweld of het oplopen van hiv. Kinderen van tienermoeders hebben een hoger risico om tijdens of kort na de geboorte sterven omdat ze lichamelijk niet volgroeid genoeg zijn voor de bevalling. Daarnaast hebben kindbruiden vaak niet de vaardigheden die nodig zijn voor een betaalde baan.

In Afrika daalde het percentage jongen vrouwen die als kind trouwden van 44 procent in 1990 naar 34 procent vandaag. De vooruitgang die gemaakt wordt is zeer ongelijk. De kans dat een meisje uit de laagste inkomensgroep zal trouwen als kind is vandaag net zo groot als 25 jaar geleden. Omdat de verwachting is dat het aantal meisjes in de Afrikaanse bevolking zal stijgen van 275 miljoen vandaag naar 465 miljoen in 2050, stijgt het totaal aantal meisjes dat jong (moet) trouwen.

De Afrikaanse Unie lanceerde in mei een continentbrede campagne om de praktijk van kindhuwelijken tegen te gaan. Overheden hebben afgesproken om de drempel te verlagen tot geboorteregistratie, de kwaliteit van het onderwijs en gezondheidszorg te verhogen en wetten op het vlak van meisjesrechten te versterken en te handhaven, om zo het aantal kindhuwelijken tegen te gaan.

“Het grote aantal meisjes dat als kind moest trouwen – en wat dit betekent in termen van een verloren jeugd en verbrijzelde toekomst – onderstreept de urgentie van een verbod op de praktijken van kindhuwelijken voor eens en altijd,” aldus UNICEF-directeur Anthony Lake. “De cijfers maken ook duidelijk dat het stoppen met kindhuwelijken een veel scherpere focus vereist op het bereiken van de armste en meest gemarginaliseerde meisjes met kwalitatief goed onderwijs en een groot aantal andere beschermende diensten. Hun leven en de toekomst van hun gemeenschappen zijn in het geding. Elke kindbruid is een individuele tragedie. Een toename van het aantal kindhuwelijken is ontoelaatbaar.”