Esther Vergeer Foundation wint Paul van Vliet Award

4 november 2015

De Esther Vergeer Foundation wint de Paul van Vliet Award 2015. De award, een initiatief van Unicef en de Efteling, is bedoeld voor Nederlandse organisaties die zich op een bijzondere manier inzetten voor kinderen. Een jury bestaande uit onder meer UNICEF-ambassadeur Paul van Vliet gaf in de Efteling de award aan Esther Vergeer. Zij wil met de geldprijs van 10.000 euro haar project ‘Join the Club’ om sporten structureel mogelijk te maken voor gehandicapte kinderen uitbreiden.

Gs paulvvaward004f 2

Volgens de jury was de keuze uit de vijf genomineerden - naast de Esther Vergeer Foundation ook Hotspot Hutspot, Actieplan voor Kids, Klassiek Rondom de Klas en het muziekproject van Hans van Dorp - moeilijk. “Esther Vergeer sprong eruit omdat zij zo vol passie sporten voor gehandicapte kinderen overal in Nederland mogelijk wil maken”, aldus Paul van Vliet. “Dit is een prachtig doel.”

Na de presentatie van Esther kwam Casey aan het woord, een 11-jarige jongen in een rolstoel die pas na lang zoeken en met bemiddeling van de Foundation bij een tennisvereniging terecht kon. Jurylid Olaf Vugts, lid Raad van Bestuur van de Efteling, noemde het ‘stuitend’ dat in een land als Nederland sporten niet toegankelijk is voor alle kinderen. “Het moet toch normaal zijn dat kinderen kunnen sporten?” Andere juryleden waren UNICEF-directeur Jan Bouke Wijbrandi en Dijana Panic, lid van het jongerenpanel van UNICEF.

Esther Vergeer noemde het ‘onwijs bijzonder’ om de prijs te krijgen. “Ik heb zelf ongelofelijk veel aan sport gehad. Door te sporten kun je je persoonlijkheid ontwikkelen en excelleren. Samen met UNICEF kunnen we deze groep kwetsbare kinderen een plek geven, want ze verdienen het zo.”

Het project ‘Join the Club’ van de Arnhemse Esther Vergeer Foundation wil mogelijk maken dat lichamelijk gehandicapte kinderen structureel kunnen sporten bij sportverenigingen. Zij brengen het kind en de vereniging bij elkaar en begeleiden zowel het kind, de ouders en vereniging om de integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met de Paul van Vliet Award kan de Foundation bij tien nieuwe sportverenigingen sporten voor gehandicapte kinderen mogelijk maken.