VN organisaties slaan alarm over dreigende hongersnood in Zuid-Soedan

22 oktober 2015

3,9 miljoen mensen lijden ernstige honger; 30.000 op de rand van hongersnood

Gezamenlijk persbericht FAO, UNICEF, WFP

22 oktober 2015, JUBA – UNICEF, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties waarschuwen voor een catastrofe in delen van Zuid-Soedan. 3,9 miljoen mensen lijden extreme honger en tienduizenden bevinden zich op de rand van hongersnood. De drie VN organisaties vragen de strijdende partijen dringend om onbeperkte toegang tot de staat Unity. Tenminste 30.000 mensen worden bedreigd met honger en dood. Het is de eerste keer, sinds de oorlog in Zuid-Soedan bijna twee jaar geleden begon, dat delen van de bevolking zo’n honger lijden.

"We zouden een aanzienlijke verbetering van de voedselsituatie moeten zien, vanwege het begin van het oogstseizoen, maar in de staat Unity staan mensen aan de rand van een catastrofe, die kan worden voorkomen ", zei Joyce Luma, directeur van WFP in Zuid-Soedan. "Kinderen zijn het slachtoffer van conflicten, ziekte, angst en honger", zegt Jonathan Veitch, UNICEF directeur Zuid-Soedan. "Hun families proberen van alles om hen te ondersteunen, maar zijn nu uitgeput. Wij kunnen hen helpen, maar daarvoor is onbeperkte toegang noodzakelijk. Zonder dat kunnen mogelijk veel kinderen sterven."

Tenzij onbeperkte toegang voor humanitaire hulp met spoed wordt verleend, kan de voedselsituatie verslechteren en leiden tot hongersnood in delen van Unity. Humanitaire hulp wordt belemmerd door het vreselijke geweld en het gebrek aan toegang in de afgelopen maanden. Sommige ontheemde gezinnen vertellen dat ze overleven op slechts één maaltijd per dag, bestaande uit alleen vis en waterlelies.

3,9 miljoen mensen in Zuid-Soedan worden geconfronteerd met ernstige honger. Hoewel het aantal huishoudens met voedselonzekerheid is gedaald tijdens het oogstseizoen is het bijna 80 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Zelfs mensen die niet rechtstreeks worden getroffen door het geweld, lijden honger als gevolg van lange termijngevolgen van het conflict, zoals minder kansen om in hun levensonderhoud te voorzien, hoge prijzen voor voedsel en brandstof en inflatie. Daarnaast is er onregelmatige regenval.