Genomineerden Paul van Vliet Award bekend

19 oktober 2015

De Esther Vergeer Foundation, Hotspot Hutspot, Actieplan voor Kids, Klassiek Rondom de Klas en Hans van Dorp zijn genomineerd voor de Paul van Vliet Award 2015. De award, een initiatief van Unicef en de Efteling, is bedoeld voor Nederlandse organisaties die zich op een bijzondere manier inzetten voor kinderen. De vijf genomineerden zijn gekozen uit veertig aanmeldingen. Een jury bestaande uit onder meer UNICEF ambassadeur Paul van Vliet kiest op 4 november in de Efteling de winnaar. Deze krijgt een geldprijs van 10.000 euro voor de uitvoering van zijn project.

Gs paulvvaward031

De genomineerden zijn:

Esther Vergeer Foundation Het project ‘Join the Club’ van de Arnhemse Esther Vergeer Foundation wil mogelijk maken dat lichamelijk gehandicapten kinderen structureel kunnen sporten bij sportverenigingen. Zij brengen het kind en de vereniging bij elkaar en begeleiden zowel het kind, de ouders en vereniging om de integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hotspot Hutspot Deze Rotterdamse organisatie richt zich op kinderen uit woonwijken met lage sociale binding, waarbij de gezondheid onder druk staat als gevolg van slechte eetpatronen en weinig beweging. In het project worden leegstaande panden in de buurt gebruikt voor stadslandbouw en restaurants. Tieners kunnen meedoen met kookactiviteiten en zo leren over gezonde voeding en hoe ze dit kunnen bereiden. De tieners eten vervolgens samen met de koks en vrijwilligers een gezond drie-gangen menu. Buurtbewoners kunnen voor acht euro aanschuiven.

Actieplan voor Kids Deze organisatie uit Pijnacker ontwerpt in samenwerking met artsen medische gebruiksaanwijzingen op maat voor chronisch zieke kinderen. De actieplannen worden geschreven in kindertaal ondersteund door pictogrammen. Angst en onzekerheden bij kind en ouders worden weggenomen doordat in één oogopslag duidelijk is hoe te handelen bij een medisch noodgeval.

Klassiek Rondom de Klas Deze muzikale organisatie laat kinderen uit Amsterdam gratis kennismaken met klassieke muziek door gezamenlijk een kinderopera uit te voeren. De kinderen krijgen één keer per week les en kunnen daarnaast samen oefenen in De Muzikale Huiskamer. Door ze een activiteit naast school aan te bieden hoeven de kinderen minder tijd op straat door te brengen en leren ze bovendien een instrument bespelen.

Hans van Dorp Deze Amsterdamse musicus wil met zijn project een veelzijdig muziekinstrument realiseren dat mensen verbindt, vermaakt, ontroert en blij maakt. De marimba, een soort xylofoon, kan in verschillende posities worden neergezet waardoor twaalf kinderen tegelijkertijd het instrument kunnen bespelen. De marimba kan ingezet worden in ziekenhuizen voor zieke kinderen of op AZC’s om vluchtelingenkinderen te verbinden en vermaken.

Jury

Aan de hand van korte presentaties door de vijf genomineerden op woensdag 4 november in de Efteling, beslist jury wie de award en geldprijs mee naar huis mag nemen. Olaf Vugt, lid Raad van Bestuur van de Efteling, zit in de jury, samen met UNICEF-directeur Jan Bouke Wijbrandi, hoogleraar kinderrechten Ton Liefaard en Dijana Panic, lid van het jongerenpanel van UNICEF.

De Paul van Vliet Award

De Paul van Vliet Award is in het leven geroepen naar aanleiding van het 20-jarig jubileum van Paul van Vliet als ambassadeur van UNICEF Nederland. De prijs geeft invulling aan de oproep van de VN-kinderrechtenorganisatie om samen te bouwen aan een betere wereld voor kinderen. Elke Nederlandse organisatie die zich inzet ter verbetering van de positie van één of meerdere kinderen in Nederland, kan meedingen naar de award. De Efteling is mede-initiatiefnemer van de Paul van Vliet Award omdat ze vindt dat alle kinderen het verdienen om net zo gelukkig te zijn als de Nederlandse kinderen die zorgeloos het park in Kaatsheuvel bezoeken.