UNICEF-ambassadeur Orlando Bloom ontmoet vluchtelingenkinderen op reis door Europa

1 oktober 2015

Presevo/Belgrado/Voorburg, 30 september – Vandaag is UNICEF-ambassadeur en acteur Orlando Bloom in Servië om vluchtelingenkinderen te ontmoeten. Hij sprak met enkele van de meeste kwetsbare kinderen, op de vlucht voor oorlog en ontberingen. UNICEF helpt deze kinderen op doorreis. Eergisteren was Bloom in Macedonië, waar UNICEF ook vluchtelingenkinderen ondersteunt.

800 uni197190

“Wat ik heb gezien is slechts een klein deel van de zware reis die deze kinderen maken. Ik vond het erg confronterend. Stel je de wanhoop voor, die families ertoe drijft om hun huis te verlaten”, aldus Bloom. “Ik ben echt onder de indruk van de snelle hulp van UNICEF. Ik bezocht de speciaal voor kinderen ingerichte ruimtes, waar kinderen even kind mogen zijn, ook al is het maar voor een paar uur. Via beelden in de media blijven deze kinderen relatief op afstand. Ik heb gezien dat het echte mensen zijn die dringend hulp nodig hebben.”

UNICEF Servië heeft, in samenwerking met de Deense Vluchtelingenraad, twee ruimtes ingericht met educatieve materialen en speelgoed. Eén in de stad Presevo dichtbij de grens met Macedonië en één in hoofdstad Belgrado. De kinderen en hun ouders zijn uitgeput van hun lange reis en de meesten hebben trauma’s opgelopen. Deze ruimtes vormen een veilige plek voor hen om te rusten en om zich weer even kind te kunnen voelen. UNICEF heeft ook twee moeder-en-babyruimtes ingericht, waar moeders worden ondersteund bij het geven van borstvoeding en jonge kinderen worden voorzien van de juiste voeding voordat ze hun gevaarlijke reis door Europa voortzetten.

UNICEF geeft de vluchtelingen informatie over het gevaar van landmijnen, omdat veel families door Kroatië reizen waar zich nog landmijnen en onontplofte munitie bevinden uit de Balkanoorlog in jaren negentig.

Eén op de vier vluchtelingen die door Servië reizen is kind.

Uni197190