Groeiend aantal vrouwen en kinderen reist door Macadonië en Servië naar Europa

8 september 2015

Skopje, Belgrado, 8 september 2015 – Vrouwen en kinderen die toevlucht zoeken in Europa reizen in groeiende aantallen door Macedonië en Servië. Bijna tienduizend mensen, waaronder ongeveer 40 procent vrouwen en kinderen, werden tussen 1 en 6 september in Gevgelija geregistreerd bij hun tocht van Griekenland naar Macedonië. In dezelfde periode reisden meer dan zevenduizend mensen Servië in via Presevo.

Het werkelijke aantal vrouwen en kinderen die opvangcentra in beide landen bereikt is waarschijnlijk het dubbele van de gerapporteerde cijfers, omdat veel gezinnen reizen zonder zich officieel te registreren.

Sinds juni van dit jaar hebben meer dan 64.000 mensen zich ingeschreven in het opvangcentrum van Gevgelija, Macedonië. In dezelfde periode werden 89.161 mensen in Servië geregistreerd. De meeste van hen vervolgen hun reis per bus noordwaarts naar de hoofdstad Belgrado, daarna verder naar Hongarije en ten slotte naar West- of Noord-Europese landen. Velen zijn op de vlucht voor het geweld in Syrië, Afghanistan of Irak.

UNICEF en haar partners breiden de humanitaire diensten uit bij de opvangcentra in de twee landen. In Gevgelja heeft UNICEF voorzieningen voor de behoeften van vrouwen en kinderen geregeld, waaronder het verstrekken van water, voedsel en speelgoed. Ook heeft UNICEF een aantal ruimtes speciaal voor kinderen ingericht, waar vijftig kinderen tegelijkertijd kunnen spelen en psychosociale ondersteuning krijgen. Vrouwen kunnen hier rusten en hun baby’s verzorgen. Daarnaast worden er drie grote watertanks neergezet zodat de mensen zich kunnen wassen en veilig drinkwater tot hun beschikking hebben.

Aan de Servische kant van de grens in Presevo heeft UNICEF ook een ruimte ingericht voor kinderen, uitgerust met educatieve materialen en speelgoed. Ook zullen er binnenkort extra opvangruimtes worden geopend in Belgrado en de stad Kanjiza, vlakbij de Hongaarse grens, voor vluchtelingen en migranten op de vlucht door Servië. UNICEF staat klaar om aanvullende ondersteuning te bieden bij de voeding van zuigelingen en jonge kinderen en te zorgen voor sanitaire voorzieningen.