UNICEF: wreedheden en moorden treffen kinderen Zuid Soedan

18 juni 2015

Het geweld tegen kinderen in Zuid-Soedan heeft een nieuw dieptepunt van wreedheid bereikt. Dat stelt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal, die de details over het steeds erger wordende geweld ‘onuitspreekbaar’ noemt, maar er over spreken juist nodig acht.

In enkele weken tijd zijn in het noorden van het land zeker 129 kinderen gedood. “Overlevenden vertellen dat jongens zijn gecastreerd en achtergelaten om dood te bloeden. Meisjes vanaf 8 jaar zijn slachtoffer geworden van massaverkrachting en vermoord. Kinderen werden vastgebonden voor hun aanvallers hun kelen doorsneden. Anderen zijn in brandende gebouwen gegooid”, aldus Lake.

“Op grote schaal zijn kinderen met geweld gerekruteerd voor gewapende groepen aan beide kanten van het conflict. Zo’n 13.000 kinderen zijn gedwongen mee te doen met een conflict dat ze zelf niet hebben veroorzaakt. Stelt u zich de psychologische en fysieke effecten voor die dat heeft op die kinderen! Niet alleen vanwege het geweld waarvan ze slachtoffer worden, maar ook het geweld dat ze anderen moeten aandoen. In naam van de menselijkheid: stop dit geweld tegen onschuldigen!”