UNICEF: in 2015 nog meer kinderen in nood

17 juni 2015

Het jaar 2015 dreigt het macabere record van 2014 te overtreffen wat betreft aantallen kinderen in nood. Dat stelt Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland. “Nog nooit waren zoveel kinderen slachtoffer van oorlogen en rampen”, stelt hij. “De vraag naar noodhulp is dramatisch, hoger dan ooit te voren.”

Meer dan een op de tien kinderen – een geschatte 230 miljoen – leeft in conflictlanden of door oorlog getroffen gebied. Alleen al in de basisschoolleeftijd zijn er 29 miljoen kinderen die daardoor niet naar school kunnen. Meer dan 24 miljoen kinderen zijn getroffen door de conflicten die nu spelen in de Centraal Afrikaanse Republiek, Irak, Zuid Soedan, de Palestijnse gebieden, Syrië, Oekraïne en Jemen.

“Miljoenen kinderen groeien op zonder veilig thuis, zonder onderwijs of kans op perspectief. Zij lopen het risico een verloren generatie te worden”, aldus Wijbrandi, die zelf noodhulpprojecten bezocht in het Midden-Oosten, Afrika en Midden-Amerika. “Terwijl: zoveel begint als je klein bent. Wie kansen krijgt als kind, naar school kan, zijn talenten ontplooit: die kan iets maken van zijn leven. Unicef helpt kwetsbare kinderen. Waar ook ter wereld.”

In Jordanië, waar ruim 300.000 kinderen op de vlucht voor de oorlog in Syrië belandden, leven gezinnen opeengepakt in eenvoudige onderkomens in de snikhete opvangkampen en overvolle Jordaanse steden. Kinderen moeten vaak werken om hun steentje bij te dragen aan het gezinsinkomen en het is niet ongebruikelijk dat meisjes al op jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt. 95.000 Syrische kinderen in Jordanië gaan niet naar school. “Deze vluchtelingenkinderen hebben alles achter moeten laten, hun vriendjes, hun speelgoed. Vaak zijn ze zelf getuige geweest van oorlogsgeweld. Veel kinderen moeten uren per dag werken om water te halen of spullen te verkopen. Zij worden beroofd van hun kindertijd”, stelt de Nederlandse Maaike van Adrichem van UNICEF Jordanië, die in en buiten de vluchtelingenkampen werkt aan kinderbescherming. “Gelukkig helpt UNICEF deze kinderen naar school te gaan en zetten we speelplekken op. Zodat kinderen toch kind kunnen zijn.”

In Nepal zijn meer dan 800.000 ouders en kinderen dakloos door de opeenvolgende aardbevingen. Het aankomende regenseizoen zal deze nood nog vergroten. Circa 1 miljoen kinderen kunnen niet meer naar school. Terwijl juist na een ramp kinderen een veilige plek nodig hebben om te leren en te spelen, vertelt Jimi Oostrum van UNICEF in Nepal. “Onderwijs geeft structuur en houvast en een veilige plek, terwijl hun ouders zich kunnen richten op de herbouw van hun leefomgeving. Op school kunnen kinderen, met hulp van door ons getrainde leraren, de trauma’s van de ramp verwerken. Ze krijgen weer kans om kind te zijn.”