Overlevingspakketten redden levens van ontheemden in Zuid-Soedan

16 juni 2015

UNICEF heeft samen met humanitaire organisaties een luchtbrug opgezet om overlevingspakketten te verstrekken aan ontheemden in moeilijk bereikbare delen van Zuid-Soedan. Het recente geweld in de omgeving van de Nijl raakt 750.000 mensen en dwong 150.000 mensen te vluchten naar extreem afgelegen gebieden.

De overlevingspakketten bevatten muskietennetten, snel groeiende groentezaden, waterzuiveringstabletten, koekjes met hoge voedingswaarde voor kinderen en kookbenodigdheden zoals bekers, lepels, pannen en potten. Elk pakket weegt slechts negen kilo en is ontwikkeld om snel levensreddende hulp te bieden aan de meest kwetsbare families op de vlucht. De eerste 4500 overlevingspakketten geschikt voor noodhulp voor 28.000 ontheemden werden verspreid per helikopter.

Jonathan Veitch, directeur van UNICEF in Zuid-Soedan: “De meerderheid van de ontheemden die gevlucht zijn voor het recente geweld bestaat uit kinderen die niet zullen overleven zonder basisbehoeften zoals voedsel en schoon water. Deze korte termijn hulp is cruciaal terwijl we ondertussen werken aan voorzieningen verwoest door het conflict.”

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn verantwoordelijk voor de noodhulp, met steun van onder meer de VN en UNICEF.

Voor vele ontheemden en gemeenschappen met voedselgebrek zullen de overlevingspakketten de enige humanitaire hulp zijn die ze de komende weken verkrijgen. De prioriteit van alle hulporganisaties is om onbeperkte toegang te krijgen tot ontheemde gemeenschappen en om weer volledige teams in het getroffen gebied te krijgen.

Meer dan 2,1 miljoen mensen zijn van huis en hard verdreven door de crisis in Zuid-Soedan sinds december 2013. De humanitaire gemeenschap heeft 1,88 miljoen mensen bereikt met noodhulp sinds januari 2015, maar er is nog 1 miljard dollar nodig om de levensreddende acties voort te zetten in het getroffen land.