Nepal: 18.000 baby’s en zwangere vrouwen in gevaar

15 mei 2015

Ieder uur worden er 12 baby’s geboren zonder enige vorm van basis gezondheidszorg, in de getroffen gebieden in Nepal, waarschuwt UNICEF. Er moet dringend een minimale gezondheidszorg tot stand komen of het leven van 18.000 baby’s en hun moeders is in gevaar. UNICEF is een van de organisaties van Giro555.

Beeldmateriaal beschikbaar op: http://uni.cf/1L516AL

Minstens 70 procent van de bevallingscentra in de 14 zwaarst getroffen districten zijn vernield. Op sommige plaatsen is dat 90 procent. De diensten die nog wel functioneren zijn overbelast. Veel zwangere vrouwen hebben totaal geen toegang meer tot welke vorm van prenatale zorg dan ook. Duizenden zwangere vrouwen hebben geen huis meer en weten niet waar naar toe te gaan met hun pasgeborene.

“Wij vrezen dat meer dan 30 procent van alle vrouwen die nu moeten bevallen dit doen buiten een kliniek of bevallingscentrum”, schat Tomoo Hozumi, directeur van UNICEF in Nepal. “De eerste levensdagen zijn zo belangrijk voor een baby. Daarom zijn wij ontzettend bezorgd voor het welzijn van deze pasgeborenen en hun moeders.”

Reeds voor de aardbevingen was de toegang tot een goede verzorging van moeders en nieuw geborenen in Nepal problematisch, ondanks een systematische vooruitgang de laatste jaren. Elke dag stierven er 38 borelingen, dikwijls door zaken die konden vermeden worden. Elke 8 uur stierf er een vrouw in het kraambed door complicaties bij de bevalling.

In deze regio kon slechts een derde van de zwangere vrouwen bevallen in een aangepaste omgeving en slechts 3 op de 5 zwangere vouwen kreeg prenatale hulp. UNICEF vreest dat de twee aardschokken van de laatste weken de beschikbare diensten op een dramatische wijze teruggeschroefd hebben.

“Kwetsbare pasgeborenen en zwangere vrouwen hebben dringend hulp nodig, ook omdat het risico op prematuren, miskramen en andere complicaties stijgt door stress en verwarring tijdens de aardbeving”, zegt Tomoo Hozumi. “We verwachten elke dag tot 90 vrouwen die een keizersnede moeten ondergaan en momenteel kan ons systeem dat niet aan.”

UNICEF werkt de klok rond om zo veel mogelijk hulp te bieden aan baby’s en moeders die in hoge nood verkeren. UNICEF werkt samen met partners om hulp te bieden in de volgende domeinen:

  • Het opzetten van medische tenten met noodhulp, waaronder bevallingsruimtes.
  • Het opzetten van 22 opvangtehuizen in de zwaarst getroffen gebieden. Hier worden de moeders met hun pasgeborene opgevangen en verder verzorgd na ontslag uit het ziekenhuis. Vrouwen met zwangerschapscomplicaties krijgen hier ook hulp.
  • Het oprichten van mobiele ziekenhuizen in gebieden waar alle gezondheidsfaciliteiten zijn verwoest. Hier biedt UNICEF primaire noodhulp en gezondheidszorg aan kwetsbare moeders en kinderen.
  • Het aanleveren van bevallingskits, muskietennetten en dekens in Lalitpur, Ramechhap, Dhading, Sindhupalchowk en Makwanpur en een materniteit in Kathmandu.
  • Het verdelen van medische kits met de meest belangrijke geneesmiddelen om 300.000 mensen in 10 verschillende districten te verzorgen.
  • Het promoten van borstvoeding en het verdelen van bijkomende voeding aan zwangere vrouwen en jonge moeders, zoals ijzer en foliumzuur supplementen.
  • Het verdelen van honderden sets baby kleding.

Bij uitzonderlijke humanitaire rampen slaan 10 hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij werken daarbij samen met de Nederlandse omroepen en vragen heel Nederland om zich aan te sluiten. Via Giro555 voeren de samenwerkende hulporganisaties gezamenlijk actie om mensen in Nederland te vragen geld te storten voor hulp aan slachtoffers van rampen. Namens de hulporganisaties houdt Giro555 het Nederlandse publiek voortdurend op de hoogte over de ramp, de hulpverlening en de bestedingen van het Nederlandse geld. Aangesloten organisatie zijn CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Voor interviews met de Nederlandse UNICEF staff in Nepal kunt u contact opnemen met de persvoorlichting van UNICEF via onderstaande contactgegevens. Voor meer informatie over de samenwerkende hulporganisaties en de actie in het algemeen kunt u contact opnemen met Barbara Bosma via: 06 10 81 21 00 of barbara.bosma@giro555.nl