UNICEF waarschuwt voor uitbraak ziekten kinderen na aardbeving

1 mei 2015

Eén week na de aardbeving in Nepal staat het er slecht voor met de situatie van de kinderen die getroffen zijn, zegt UNICEF. Veel van hen hebben geen dak meer boven hun hoofd, zijn nog in shock en hebben geen toegang tot zorgvoorzieningen. UNICEF is een van de organisaties van Giro555.

 
   

“De aardbeving heeft onvoorstelbaar grote verwoesting aangericht”, zegt Rownak Khan, adjunctdirecteur van UNICEF in Nepal. “Ziekenhuizen zijn overvol, water is schaars, er liggen nog vele lichamen onder het puin en mensen slapen nog steeds buiten. Dit is een situatie waarin ziektes zich snel kunnen verspreiden.”

De aardbeving heeft meer dan 130.000 huizen met de grond gelijk gemaakt en 3 miljoen mensen hebben voedsel nodig. Ongeveer 24.000 mensen verblijven in 13 tijdelijke kampen in Kathmandu. In Nepal was 40 procent van de kinderen al chronisch ondervoed, minstens 15.000 kinderen raken nu acuut ondervoed en hebben behandeling nodig. In de twaalf zwaarst getroffen districten moeten zo snel mogelijk weer basisvoorzieningen komen voor kinderen, zoals gezondheidszorg, water en een veilige plek om te leren en te spelen zodat kinderen de draad van het gewone leven weer kunnen oppakken.

Direct na de aardbeving vorige week zaterdag begon UNICEF met het uitdelen van noodhulpgoederen die uit voorzorg al klaar lagen: tenten voor noodhospitalen, zeildoek, waterzuiveringstabletten en gezinspakketten met artikelen voor de hygiëne zoals zeep en handdoeken. Met tankwagens leverde UNICEF schoon drinkwater aan de opvangkampen.

De hulp wordt steeds verder uitgebreid richting de zwaarst getroffen dorpen in de moeilijk bereikbare gebieden, zodat ook hier zorg, water en hulpgoederen komen. “We hebben maar weinig tijd om maatregelen te treffen tegen de uitbraak van besmettelijke ziekten– het is zeer urgent vanwege de regen die steeds erger wordt; natheid en modderige leefomstandigheden vergroten de risico’s,” zegt Khan. “Daarom is het zo cruciaal om medicijnen, medische goederen, tenten en schoon drinkwater naar deze gebieden te krijgen.”

De afgelopen week heeft UNICEF:

  • Meer dan 80 ton aan hulpgoederen ingevlogen: tenten, plastic zeildoek, dekens, vaccins, medicijnen en therapeutische voeding.
  • Kindercentra opgezet in de opvangkampen, zodat kinderen veilig kunnen spelen, leren en activiteiten doen onder professionele begeleiding om hun ervaringen te verwerken
  • Hulp geleverd in afgelegen gebieden buiten Kathmandu, zoals Kavre en Gorkha, waar duizenden mensen waterzuiveringstabletten hebben gekregen, zeep, zeildoek en emmers. In Dhading district zijn gezinspakketten voor de hygiëne en verzorging van kinderen en ouders gedropt vanuit helikopters in zeven dorpen.
  • Psychologische zorgvoorzieningen opgezet in Gorkha, Kaski, Sindhuli, Kavre, Ramechhap and Kathmandu.

Vanaf nu worden mensen in afgelegen districten ook bereikt met radio-uitzendingen waarin informatie wordt gegeven over hoe ze zich nu kunnen redden. In de programma’s geven psychologen adviezen aan ouders om henzelf en hun kinderen te helpen het trauma van de aarbeving te verwerken. De uitzending is vier keer per dag.

Bij uitzonderlijke humanitaire rampen slaan 10 hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij werken daarbij samen met de Nederlandse omroepen en vragen heel Nederland om zich aan te sluiten. Via Giro555 voeren de samenwerkende hulporganisaties gezamenlijk actie om mensen in Nederland te vragen geld te storten voor hulp aan slachtoffers van rampen. Namens de hulporganisaties houdt Giro555 het Nederlandse publiek voortdurend op de hoogte over de ramp, de hulpverlening en de bestedingen van het Nederlandse geld. Aangesloten organisatie zijn CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Voor interviews met de Nederlandse UNICEF staff in Nepal kunt u contact opnemen met de persvoorlichting van UNICEF via onderstaande contactgegevens. Voor meer informatie over de samenwerkende hulporganisaties en de actie in het algemeen kunt u contact opnemen met Barbara Bosma via: 06 10 81 21 00 of barbara.bosma@giro555.nl