meer dan 1,7 kinderen Nepal heeft dringend hulp nodig

29 april 2015

Het aantal kinderen dat in de ergst getroffen delen van Nepal hulp nodig heeft, is gestegen naar 1,7 miljoen. Dat maakte UNICEF vanmorgen bekend.

De noodhulporganisatie begon onmiddellijk na de aardbeving met het uitdelen van hulpgoederen die klaar lagen. Ziekenhuistenten zijn opgezet, zeep is uitgedeeld om de uitbraak van ziekten tegen te gaan en UNICEF ondersteunt watertransport naar de zestien informele opvangkampen rondom Kathmandu. Het meest actuele aantal slachtoffers is 4.358, vooral in de regio rondom de hoofdstad. 8.174 mensen zijn gewond geraakt. UNICEF is een van de organisaties van Giro555.

De Nederlandse Karin Hulshof is als directeur van UNICEF in Zuid-Azië eindverantwoordelijk voor de hulpverlening door UNICEF in de regio. Zij vertelt vanuit Kathmandu over de grote aantallen mensen die buiten slapen, uit angst voor het alsnog instorten van hun huis. “De verwoesting is verschrikkelijk, maar ik ben onder de indruk van de enorme onderlinge solidariteit van de Nepalese bevolking. Iedereen vangt nu mensen op. Bij mij thuis slaapt nu ook een groep ontheemden.”

Door de aardbeving zijn overal in Nepal grote tekorten aan water en voedsel. Er is geen elektriciteit en het telefoonnetwerk ligt plat. Met name kinderen zijn kwetsbaar, door beperkte beschikbaarheid van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen kunnen kinderen snel ziek worden en sterven. “UNICEF zorgt nu ook voor inentingen tegen de mazelen. Bij een ramp als deze zijn besmettelijke ziekten altijd erg gevaarlijk en het is cruciaal dat we nu alles inzetten om die te voorkomen.”

Gisteren arriveerde de eerste van twee vliegtuigladingen met in totaal 120 ton hulpgoederen. Vandaag arriveren 72 grote noodhospitaaltenten, medicijnen en medische goederen voor 100.000 mensen voor 3 maanden. Daarnaast kwamen er 200 chirurgische kits aan om operaties uit te voeren. “UNICEF heeft gisteren al 16 noodhospitaaltenten opgezet uit onze bestaande voorraad in Nepal. De ziekenhuizen zijn te gevaarlijk om te gebruiken voor medische zorg vanwege instortingsgevaar. Daarom vindt de zorg nu plaats vanuit deze tenten.”

Meer dan 80 procent van de ziekenhuizen en klinieken in het land zijn zwaar beschadigd.

In de zwaar getroffen districten Dhading, Gorkha en Lamjung deelde UNICEF waterzuiveringstabletten uit, emmers en dekzeilen. In Lamjung is 90 procent van de huizen beschadigd. Ook bracht UNICEF hulp naar Bhaktapur en Sinamangal, onder meer noodtoiletten om ziektes door vervuiling te voorkomen. Hulshof vertelt dat in elke regio nu een vorm van noodhulp aanwezig is, maar de komende dagen zijn van groot belang. “Het is cruciaal dat de stroom noodgoederen op gang blijft naar die afgelegen gebieden.”

In hoeverre de getroffen kinderen ernstige voedseltekorten oplopen door de ramp wordt op dit moment onderzocht. Noodvoorraden met extra vitamines zijn uitgedeeld. Ook stuurt UNICEF materialen naar de opvang kampen om kinderen een veilige omgeving te bieden waar ze kunnen spelen, leren en even weer kind kunnen zijn. Deze activiteiten zijn ook gericht op traumaverwerking.

Medewerkers van UNICEF richten zich op de opvang van alleenstaande kinderen. Deze worden geregistreerd, via de website http://familylinks.icrc.org/nepal-earthquake kunnen familieleden weer in contact komen met hun kinderen.

Bij uitzonderlijke humanitaire rampen slaan 10 hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij werken daarbij samen met de Nederlandse omroepen en vragen heel Nederland om zich aan te sluiten. Via Giro555 voeren de samenwerkende hulporganisaties gezamenlijk actie om mensen in Nederland te vragen geld te storten voor hulp aan slachtoffers van rampen. Namens de hulporganisaties houdt Giro555 het Nederlandse publiek voortdurend op de hoogte over de ramp, de hulpverlening en de bestedingen van het Nederlandse geld. Aangesloten organisatie zijn CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Voor interviews met Karin Hulshof of andere UNICEF staf in Nepal kunt u contact opnemen met de persvoorlichting van UNICEF via onderstaande contactgegevens. Voor meer informatie over de samenwerkende hulporganisaties en de actie in het algemeen kunt u contact opnemen met Barbara Bosma via: 06 10 81 21 00 of barbara.bosma@giro555.nl