Bijna 8 miljoen kinderen in Soedan worden ingeënt tegen mazelen na dodelijke uitbraak

22 april 2015

Naar aanleiding van één van de ergste uitbraken van mazelen in de recente geschiedenis van Soedan, lanceert het ministerie van Volksgezondheid met steun van UNICEF en nationale partners, een massale campagne om 7,9 miljoen kinderen tot 15 jaar te vaccineren tegen deze levensbedreigende ziekte.

Sinds het begin van de uitbraak aan het einde van 2014, zijn er 1.730 bevestigde gevallen, 3175 verdachte gevallen en 22 dodelijke slachtoffers van de mazelen geweest. West-Darfur blijft de zwaarst getroffen staat, met 441 bevestigde gevallen en vijf doden. Kassala heeft 365 bevestigde gevallen en vijf doden hadden, terwijl in de Rode Zee Staat er 263 gevallen en vier sterfgevallen waren.

"Mazelen is een levensbedreigende ziekte, maar één die gemakkelijk kan worden voorkomen met tijdige inenting", zegt Geert Cappelaere, UNICEF vertegenwoordiger in Soedan. "Elk meisje en jongen moet worden bereikt, ongeacht waar ze wonen. Er zijn geen excuses en geen kind mag worden uitgesloten."

De campagne, die vandaag gelanceerd wordt, richt zich in eerste instantie op 28 getroffen plaatsen in zes van de hoogste risico staten. Daarna volgt uitbreiding naar andere risicogebieden.

De vaccinatiecampagne zal een complexe operatie zijn aangezien het voortdurende conflict in delen van Soedan de toegang voor humanitaire hulp beperkt Er zijn kinderen in conflictgebieden in Kordofans, Blauwe Nijl en Darfur die sinds 2011 niet meer werden ingeënt. UNICEF roept alle partijen op om de humanitaire toegang mogelijk te maken, zodat deze kinderen kunnen worden bereikt.

Kinderen lopen het grootste risico bij mazelen. Kinderen die ondervoed zijn, zijn nog meer kwetsbaar. In Soedan, kampt ongeveer 36 procent van de kinderen met groeiachterstand en het land heeft een van de hoogste niveaus van ondervoeding in Afrika. Van het totaal aantal gemelde gevallen van mazelen in Soedan,zijn 69 procent jonger dan 15 jaar en 52 procent onder de leeftijd van vijf jaar. Voor ondervoede kinderen kunnen mazelen ernstige complicaties meebrengen zoals blindheid, oorontsteking, longontsteking en ernstige diarree.

De komende campagne zal naar verwachting circa 13.900.000 US Dollar kosten - fondsen die nodig zijn om 9,6 miljoen doses van het vaccin te kopen, de koudeketen in stand te houden en de lokale gemeenschappen te mobiliseren. UNICEF coördineert de actie ook met de buurlanden van Soedan om te voorkomen dat de mazelen epidemie de grenzen oversteekt.

Het mazelenvirus wordt verspreid via de lucht en is zeer besmettelijk. Tot 90 procent van de mensen zonder immuniteit die het huis delen met een besmet persoon zullen de ziekte oplopen. ********

Over de Wereld Vaccinatie Week

De Wereld Vaccinatie Week 2015 (24-30 april) vestigt de aandacht op de wereldwijde, regionale en nationale inspanningen van overheden, partners en donoren om de vraag naar immunisatie door de gemeenschappen te versnellen en het vaccinatiebereik te verbeteren met het Global Vaccine Actieplan als leidraad .

Elk jaar, voorkomt vaccinatie naar schatting 3 miljoen sterfgevallen door difterie, tetanus, pertussis (kinkhoest) en mazelen. Polio, een verlammende en dodelijke ziekte staat op de rand van uitroeiing.

Ondanks het enorme effect van immunisatie, missen bijna een vijfde van alle zuigelingen in de wereld nog basisvaccins. Bijna driekwart van de kinderen die de nodige drie doses van het DTP-vaccin (difterie, tetanus en kinkhoest) niet ontvangen hebben leven in 15 landen: Afghanistan, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, India, Indonesië, Irak, Kenia, Mexico, Nigeria, Pakistan, Zuid-Afrika, Syrië, Oeganda en Vietnam.

De campagne van dit jaar richt zich op het dichten van de immunisatiekloof en het bereiken van alle kinderen met vaccins.