UNICEF waarschuwt op Wereldwaterdag: 60.000 kinderen Vanuatu in gevaar door vervuild drinkwater

22 maart 2015

VANUATU / NEW YORK 22 maart - 60.000 kinderen op Vanuatu hebben na de cycloon Pam, onmiddellijk behoefte aan water, sanitaire voorzieningen en zeep. UNICEF en partners hebben – ondanks grote logistieke uitdagingen - watercontainers, waterzuiveringstabletten en zeep verstrekt aan gemeenschappen en opvangcentra in Shefa en Tafea, twee van de zes zwaarst getroffen provincies. Zonder water en sanitaire voorzieningen zijn de kinderen in levensgevaar. Wereldwijd hebben bijna 750 miljoen mensen nog steeds geen toegang tot drinkwater, zegt UNICEF vandaag op Wereldwaterdag. Dagelijks sterven duizend kinderen wereldwijd aan diarree als gevolg van besmet drinkwater, slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne.

De Nederlander Marc Overmars, specialist  water en sanitatie voor UNICEF, reist naar Vanuatu om herstel van de watervoorziening te coördineren. Veilig water, sanitaire voorzieningen en hygiëne hebben de hoogste prioriteit in noodsituaties. Als dit niet snel genoeg wordt geregeld kunnen velen sterven als gevolg van diarree, cholera en andere ziektes. “Ook krijgen kinderen problemen met concentratie op school, als ze daar al naar toe kunnen gaan,” zegt Marc Overmars. “Met scholen, de overheid en andere partners werken we samen om te zorgen dat alle kinderen toegang hebben tot veilig drinkwater en adequate sanitaire voorzieningen op school."

Naar schatting heeft zestig procent van de bevolking in de provincies Shefa en Tafea als gevolg van cycloon Pam geen toegang tot veilig drinkwater. "Duizenden families hebben geen toegang tot drinkwater omdat het waterleidingnetwerk niet functioneert, grondwater is verontreinigd en regenwateropvang is vernietigd", zegt Karen Allen, directeur van UNICEF Pacific.

Direct na de cycloon op Vanuatu heeft UNICEF watercontainers, waterzuiveringstabletten en zeep verstrekt voor 2.000 gezinnen in Tanna. Dit zijn essentiële middelen om het uitbreken van ziektes te voorkomen. Meer voorraden worden verzonden vanaf Fiji en materiaal ter waarde van 700.000 dollar is besteld om 70.000 mensen te voorzien van schoon water en hygiënische middelen. Verder zal UNICEF partners ondersteunen met generatoren, brandstof en het vervoer van water per vrachtwagen. Op middellange termijn is het herstel van water en hygiënische voorzieningen in tijdelijke schoolruimtes een prioriteit, omdat veel scholen zijn verwoest, inclusief toiletten en waterpunten.

Tekort aan schoon drinkwater is een wereldwijd probleem. Weliswaar hebben sinds 1990  2,3 miljard mensen toegang gekregen tot veilig drinkwater, nog altijd wordt bijna 750 miljoen mensen, vooral de armste en meest gemarginaliseerde mensen, dit fundamentele recht ontzegd. Zij delen niet mee in de vooruitgang in hun landen.

 Foto’s en videomateriaal Vanuatu:

 Nieuwe foto’s: http://uni.cf/1Eh6Z8J

 Video’s, o.a. interviews overlevenden Vanuatu http://uni.cf/1Eh6Z8J

 Updates uit het veld, UNICEF Pacific YouTube channel: https://www.youtube.com/playlist?list=PLKIZuPp2cWuWygdPD48tu039JdFfjKCdJ