UNICEF helpt getroffenen cycloon Pam

15 maart 2015

De gevolgen van cycloon Pam in de Zuid Pacific zijn erger dan verwacht. 264.000 mensen waren in het rampgebied toen de categorie 5-cycloon de eilanden vrijdag raakte. Naar schatting is tenminste de helft van de bevolking getroffen, onder wie 54.000 kinderen. Hulpverleners van UNICEF zijn ter plaatse en verzorgen de meest dringende noden: drinkwater in containers, sanitaire voorzieningen en waterzuiveringstabletten. Ook vanuit UNICEF Nederland wordt geld ingezameld voor hulp aan de regio.

Download het rapport over de situatie

10981848 1087287567963707 4199455046411452659 n

“Hoewel de communicatie in het rampgebied moeilijk is doordat de storm telecommunicatie verwoestte, hebben we schattingen ontvangen dat 90 procent van de huizen in de hoofdstad is beschadigd of vernietigd”, aldus Vivien Maidaborn, directeur van UNICEF in Nieuw Zeeland. “Veel huizen buiten de hoofdstad zijn gebouwd van lokale materialen en zijn extra kwetsbaar voor sterke wind. We verwachten dat de storm daar nog heviger heeft huisgehouden.”

"Het lijkt alsof er een bom is ontploft. Er is geen stroom. Er is geen water'', zegt onze collega Alice Clements vanuit Port Vila, de hoofdstad van Vanuatu.

UNICEF werkt in het gebied aan het verstrekken van hulp. De komende dagen zijn belangrijk omdat dan duidelijk wordt hoe groot de ramp is. Tot dusver is bekend dat:

  • Drinkwateropslag en –distributie zwaar beschadigd is. Dit vergroot de kans op ziekten door vervuild drinkwater. UNICEF zorgt voor waterzuiveringstabletten en ondersteunt waterdistributie naar de evacuatiecentra.
  • De eerste schattingen op een groot aantal verwondingen onder de bevolking duiden. UNICEF stuurt medische hulpmiddelen.
  • Er al mazelen heerst in Vanuatu en daardoor het instorten van de gezondheidssystemen dodelijk kan zijn. UNICEF zet tijdelijke klinieken op om vaccinaties te continueren en gezondheidszorg weer op te zetten.
  • De scholen in gebruik zijn als evacuatiecentra. UNICEF richt speciale kinderruimten in in de evacuatiecentra en stuurt schoolpakketten.

Op het moment van deze storm vergaderen wereldleiders in Sendai, Japan, over de preventie van rampen. Deze conferentie is onderdeel van de wereldwijde wens om het aantal mensenlevens dat verloren gaat door natuurgeweld te beperken. De Nederlandse econome Carmen van Heese is een van de UNICEF-medewerkers die bij de conferentie aanwezig is. “Het toenemende aantal klimaatgerelateerde natuurrampen is een constante bedreiging voor mensen die in landen als Vanuatu leven”, aldus Carmen van Heese. “Cycloon Pam laat zien dat we moeten investeren in het structureel versterken van deze gemeenschappen zodat ze minder kwetsbaar zijn voor natuurgeweld.”