UNICEF vraagt in 2015 recordbedrag voor noodhulp

29 januari 2015

UNICEF heeft in 2015 een recordbedrag van 3,1 miljard dollar (2,76 miljard euro) nodig om 62 miljoen kinderen in humanitaire crises wereldwijd te helpen. Dat is meer dan ooit en 1 miljard dollar meer dan in 2014. Steeds meer kinderen lijden onder geweld, honger, ziekte en misbruik als gevolg van steeds complexere en destructieve conflicten, natuurrampen en andere noodsituaties. Meer dan een op de tien kinderen wereldwijd woont alleen al in een land met gewapende conflicten.

Embargo tot donderdag 29 januari 10:30 uur

"Kinderen zijn slachtoffer van nieuwe humanitaire crises: van dodelijke natuurrampen tot geweldsconflicten en snel verspreidende epidemieën", zegt Afshan Khan, directeur Noodhulp van UNICEF Internationaal. "Of het nu in de krantenkoppen staat of niet, kinderen lijden onder noodsituaties zoals we dat nooit eerder hebben gezien."

UNICEF heeft 3,1 miljard dollar nodig voor hulp aan 98 miljoen mensen, waarvan 62 miljoen kinderen, in 71 landen. UNICEF vraagt onder meer:

  • 903 miljoen dollar voor levensreddende hulp aan kinderen in Syrië en de regio voor vaccinaties, veilig water, sanitaire voorzieningen en onderwijs;
  • 500 miljoen dollar voor de bestrijding van ebola en het verbeteren van sociale basisvoorzieningen in de door ebola getroffen gemeenschappen;
  • 26,5 miljoen dollar voor Nigeria, waar meer dan een miljoen mensen zijn gevlucht voor het escalerende geweld;
  • 32,45 miljoen dollar voor de Oekraïne, waar de humanitaire crisis 5,2 miljoen mensen treft en waar meer dan 600.000 mensen ontheemd zijn.

Afshan Khan: "Ik ben net terug uit Syrië en Libanon. Miljoenen kinderen zijn in de afgelopen vier jaar dagelijks getuige geweest van geweld en dood. We moeten deze en andere kinderen in noodsituaties de bouwstenen bieden zodat zij later een vreedzame toekomst kunnen creëren. Zorg aan kinderen in acute nood is een investering die op termijn grote winst oplevert."

UNICEF vraagt geld voor humanitaire noodhulp, maar ook voor het versterken van landen en gemeenschappen om zichzelf te kunnen helpen in de toekomst. Ook vraagt UNICEF geld voor crisissituaties waar het afgelopen jaar onvoldoende geld voor was. Zoals Afghanistan, de staat Palestina en Niger, waar in 2014 respectievelijk maar 35, 23 en 35 procent financiering voor was.

In 2014 bereikte UNICEF miljoenen kinderen met humanitaire hulp. Zo werden16 miljoen kinderen ingeënt tegen mazelen, 1,8 miljoen kinderen zijn behandeld tegen ernstige ondervoeding, twee miljoen kinderen kregen psychologische ondersteuning en twee miljoen kinderen krijgen beter onderwijs. 13 Miljoen mensen kregen dankzij UNICEF toegang tot veilig water.