Centraal-Afrikaanse Republiek: Twee op vijf kinderen missen essentiële hulp - UNICEF

14 januari 2015

Een jaar na het begin van een verwoestende golf van geweld die door de Centraal-Afrikaanse Republiek trok, blijven twee kinderen op vijf volgens UNICEF verstoken van de essentiële humanitaire hulp die ze nodig hebben.

800 carwaterpunt2014

Volgens UNICEF hebben onveiligheid – wegbarricades, plunderingen en aanvallen op humanitair personeel – en een kritiek gebrek aan fondsen er voor gezorgd dat de kinderen die ze dit jaar zouden helpen zonder basisgezondheidszorg, water, onderwijs en bescherming zitten.

“Kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn geen voorpaginanieuws meer, maar meer dan 2,5 miljoen van hen leven nog steeds in constante angst,” zegt Manual Fontaine, UNICEF Regionaal Directeur voor West- en Centraal-Afrika. “Ze hebben nauwelijks toegang tot essentiële diensten en hangen volledig af van noodhulp. We moeten in het nieuwe jaar de kans grijpen om deze kinderen een betere toekomst te geven.”

Met minder dan de helft van de nodige fondsen, en beperkte toegang door het geweld, slaagde UNICEF er niet in om levensreddende hulp te bieden aan gemeenschappen in nood. Honderdduizenden mensen kregen zo geen toegang tot gezondheidszorg, medicijnen en water en tienduizenden kinderen kregen niet de nodige inentingen tegen mazelen.

Op het hoogtepunt van de crisis zijn een half miljoen kinderen hun huizen ontvlucht door het geweld. Volgens cijfers van UNICEF werd dit jaar elke dag gemiddeld 1 kind gedood of verminkt in de Centraal Afrikaanse Republiek. 10.000 kinderen werden ingelijfd bij gewapende groeperingen.

“Vele leerkrachten, sociale werkers en dokters riskeren elke dag hun leven voor kinderen,” aldus Manuel Fontaine. “Zonder steun zou hun levensreddende werk van het voorbije jaar tenietgedaan kunnen worden.”

Samen met lokale overheden en partners heeft UNICEF toch aan 1,4 miljoen mensen medicijnen bezorgd, meer dan een miljoen kinderen gevaccineerd tegen polio, en 22.300 ernstig ondervoede kinderen behandeld.

Ondertussen verspreid de crisis zich naar buurlanden als Kameroen, Tsjaad en DR Congo, waarheen al meer dan 180.000 Centraal-Afrikanen trokken om het geweld in hun land te ontvluchten. Meer dan 80 percent van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen.

UNICEF heeft 72 miljoen USD (58,6 miljoen euro) nodig in 2015 om zijn noodhulpprogramma’s in Centraal-Afrikaanse Republiek uit te voeren, die als doel hebben om de sociale diensten herop te bouwen, burgers te beschermen en gemeenschappen te betrekken bij verzoeningen en het promoten van vrede.

 

Carwaterpunt2014