UNICEF deelt met spoed noodzakelijke hulpgoederen uit aan duizenden kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), die gedwongen hun huizen zijn ontvlucht voor het toenemende geweld. Ook aanvallen tegen hulpverleners in de CAR nemen toe. Door nieuwe gevechten in de noordelijke en westelijke regio's van het land en een opleving van het geweld in de hoofdstad Bangui, is de veiligheid en toegang tot hulpverlening verslechterd.
"We weigeren om onder bedreiging van geweld te stoppen met ons werk voor kinderen. Vooral de kinderen die het moeilijkst te bereiken zijn, hebben ons het hardste nodig", zegt Judith Léveillée, adjunct-directeur van UNICEF in de CAR. "We moeten al het mogelijke doen om de kinderen van de Centraal-Afrikaanse Republiek te helpen. Ze hebbend dringend behoefte aan steun en lopen het gevaar te worden vergeten door de wereld. "
UNICEF stelt alles in het werk om de door het geweld getroffen kinderen te bereiken:
De omstandigheden waaronder UNICEF en partners actief zijn in de Centraal-Afrikaanse Republiek verslechteren. "Humanitaire hulpverleners zijn in de afgelopen maand aangevallen", zegt Judith Léveillée. "Een veilige toegang tot spoedeisende hulp aan kwetsbare kinderen en hun families is van cruciaal belang. Daarom roepen we alle partijen in het conflict op om de toegang tot mensen in nood te waarborgen."
In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn meer dan 2,3 miljoen kinderen getroffen door de crisis. Sinds december vorig jaar, toen zware gevechten de hoofdstad Bangui bereikten, zijn bijna 1 miljoen mensen hun huizen ontvlucht. Bijna een half miljoen mensen zijn nog steeds ontheemd. Nog eens 3.000 mensen zijn voor de recente geweldsuitbarsting in Bangui gevlucht.UNICEF heeft vastgesteld dat bij de achtdaagse intensivering van de gevechten in de stad, eerder deze maand, tenminste zes kinderen zijn omgekomen en 22 gewond geraakt. Twee kinderen zijn op brute wijze vermoord nadat ze waren beschuldigd van spionage. UNICEF ontving ook meldingen dat gewonde kinderen en zwangere vrouwen, vanwege wegversperringen of angst voor het geweld, geen toegang hebben tot ziekenhuizen.