UNICEF en EU sturen grote lading hulpgoederen voor aanpak ebola

9 oktober 2014

Een vrachtvliegtuig met bijna 100 ton aan essentiële medische hulpgoederen vertrekt vandaag (vrijdag) vanuit Schiphol om UNICEF te helpen in de strijd tegen ebola in Sierra Leone. Soortgelijke vluchten voor Liberia en Guinee staan op de planning. Ze zijn onderdeel van de donatie van 1 miljoen euro van de Europese Commissie aan UNICEF.

“Het aantal mensen dat is geïnfecteerd en overlijdt door deze gevaarlijke ziekte stijgt elke dag dramatisch”, zegt Claus Sorensen, directeur-generaal van de afdeling Humanitaire Hulp en Civiele Bescherming (ECHO) van de Europese Commissie. “Financiële steun voor de aanpak van ebola is cruciaal, maar onze hulp moet nog verder gaan. Coördinatie van de hulp met partners als UNICEF is van groot belang om de hulp op tijd bij de mensen in West-Afrika te krijgen.”

De zending vandaag bevat beschermend materiaal zoals handschoenen, schorten, overalls, maskers en overige gezichtsbeschermers. Daarnaast lijkzakken, hygiënische middelen en medicijnen. De spullen zijn bestemd voor gezondheidscentra en voor huishoudens en betaald door meerdere donoren, waaronder de Wereldbank en het Britse Department for International Development (DFID).

“Ebola tast landen, gemeenschappen en families aan”, aldus Joke Brandt, adjunct-directeur van UNICEF Internationaal. “Zij die hun leven riskeren om voor zieken te zorgen, of het nou gezondheidswerkers of familieleden zijn, moeten goed beschermd worden. Deze goederen helpen om hen veilig te houden.”

Tot dusver heeft UNICEF meer dan 912 ton hulpgoederen aan Guinee, Liberia en Sierra Leone verstuurd. Deze zending is de grootste zending aan hulpgoederen tot dusver.