Van deur tot deur tegen ebola

19 september 2014

In de komende drie dagen krijgen alle 1,5 miljoen huishoudens in Sierra Leone bezoek van voorlichtingsteams. Doel is de uitbraak van ebola te beteugelen. Meer dan 28.500 sociaal werkers en lokale vrijwilligers zijn de afgelopen week getraind om uitgebreide voorlichting te kunnen geven hoe je besmetting kunt voorkomen en zieke gezinsleden zo veilig mogelijk kunt verzorgen, tot er hulp komt. Ook delen ze zeep uit. UNICEF ondersteunt de door de regering geleide campagne met technische en financiële support en informatiemateriaal.

Uni170855

“We hebben via radio, tv en print informatie verspreid over ebola, maar het is niet genoeg”, stelt Roeland Monasch, de Nederlandse directeur van UNICEF in Sierra Leone. “De mensen moeten nog betere uitleg krijgen wat ze moeten doen om niet besmet te raken. We gaan letterlijk van deur tot deur om levensreddende informatie naar ze toe te brengen. Ebola is zo’n groot probleem geworden, dat een nieuwe aanpak nodig is om de ziekte onder controle te krijgen.”

In Sierra Leone zijn inmiddels 1585 gevallen van besmetting bekend. De klinieken liggen overvol met ebola-patiënten. Het percentage dat de ziekte overleeft en weer gezond naar huis kan is klein. Veel mensen sturen hun zieke familieleden daarom niet naar klinieken en verzorgen hen thuis. “We zien een vast patroon van besmetting”, zo beschrijft Roeland Monasch de situatie. “Eerst wordt de oudste vrouw in het huishouden ziek, omdat zij naar een begrafenis is geweest. Dan de dochter, die haar verzorgt. Dan de partner, vervolgens de andere kinderen in het huishouden. Dat patroon moeten we doorbreken door goede voorlichting te geven.”

In de voorlichtingscampagne krijgen mensen te horen hoe ze een ziek gezinslid het best kunnen verzorgen: in een aparte ruimte leggen, een vast persoon voor verzorging aanwijzen en veel de handen wassen, tot er hulp komt. Om te voorkomen dat er besmetting ontstaat is het advies: begrafenissen mijden en elkaar niet aanraken. “Heel Sierra Leone moet de ‘no touch’-aanpak overnemen”, aldus Roeland Monasch. “De strijd tegen ebola moet in ieder huishouden plaatsvinden, in iedere gemeenschap en in ieder behandelcentrum.”

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van de enorme voorlichtingscampagne. Op 18 september geeft de president het startsignaal in zijn toespraak. Vanaf 19 september gaan ruim 28.000 voorlichters op pad. Dit is medisch personeel samen met mensen uit de dorpen, die daarvoor worden getraind. De voorlichters weten hoe ze voor zichzelf besmetting kunnen voorkomen. De voorlichtingscampagne duurt tot 21 september en moet alle 1,5 miljoen huishoudens bereiken. Het is een vervolg op eerdere voorlichtingscampagnes door UNICEF, waarbij de inwoners per megafoon informatie op straat kregen.

Om de verzorging thuis te ondersteunen stuurde UNICEF al 50.000 huishoudelijke beschermingskits naar de regio. Deze kits zijn speciaal ontworpen voor gezinnen die thuis voor hun familieleden zorgen. Het bevat beschermende artikelen zoals chloor, handschoenen en vuilniszakken. De zendingen van UNICEF, tot dusver 402 ton aan goederen aan de drie zwaarst getroffen landen, helpen de ebola-uitbraak in West-Afrika tegen te gaan.

Met de vele overlijdensgevallen, de ernstige verstoring van de gezondheidszorg, het stoppen van onderwijs en het stil komen te liggen van de hele economie, vreest UNICEF voor een enorme impact van de ebola-uitbraak specifiek voor kinderen. In de regio wonen 4,5 miljoen kinderen tot vijf jaar die op dit moment nauwelijks met andere gezondheidsproblemen bij dokters terecht kunnen en mogelijk familieleden verliezen aan de ziekte. Er sterven op dit moment meer kinderen aan malaria dan voor de ebola-uitbraak vanwege gebrek aan zorg.