Viering 25-jarig bestaan Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind

18 september 2014

17 tot en met 21 november 2014 is het Kinderrechtenweek. UNICEF Nederland, de Universiteit Leiden en de gemeente Leiden bundelen hun krachten om het 25-jarig bestaan van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind te vieren. Het is een verjaardagsfeest én kinderrechten verdienen nog steeds de broodnodige aandacht.

Naamloos 2

Tijdens de Kinderrechtenweek wordt de 25e verjaardag van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind gevierd met verschillende evenementen, zoals de Kinderrechtentop, de uitreiking van Het Leidse Jeugdlintje en de Internationale Conferentie. Kinderen, beleidsmakers en wetenschappers uit het hele land komen voor deze activiteiten naar Leiden. Op de website www.kinderrechtenweek.nl staat het volledige programma. 

Kinderrechten in Leiden

Dit feestelijke jubileum wordt overal in de wereld gevierd. De Nationale viering vindt plaatst in Leiden. Leiden is kinderrechtenstad bij uitstek! Zo is aan de Universiteit Leiden de UNICEF Kinderrechten leerstoel gevestigd en in Leiden staat het Kinderrechtenhuis. In het Kinderrechtenhuis vergadert het Kinderrechtencollectief. Ook worden hier regelmatig activiteiten en evenementen rond kinderrechten georganiseerd.

Kinderrechtenverdrag

Na invoering van het Verdrag voor de Rechten van het Kind zijn er veel goede resultaten bereikt. De wet tegen kinderhuwelijken komt voort uit het verdrag. Ook staat er in het verdrag vastgelegd dat kinderen recht hebben op onderwijs, gezondheidszorg en een veilige plek om te wonen en te spelen. Helaas wordt het verdrag niet altijd en in alle landen nageleefd. De Universiteit Leiden, gemeente Leiden en UNICEF Nederland willen met dit jubileum de kinderrechten extra aandacht geven.