Dagrapportage UNICEF: zeker 459 Palestijnse kinderen gedood sinds 8 juli

21 augustus 2014

Sinds 8 juli zijn tenminste 459 Palestijnse kinderen gedood door Israëlische aanvallen. Twee derde van deze doden waren twaalf jaar of jonger. Daarnaast zijn 3084 Palestijnse kinderen gewond. In dezelfde periode zijn ten minste zes Israëlische kinderen, de jongste drie maanden oud, ernstig gewond geraakt door aanvallen vanuit Gaza. Dat meldt UNICEF in haar dagelijkse rapportage over het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden. UNICEF verifieert alle gemelde kinderdoden.

Gaza

Ruim 350.000 kinderen hebben vanwege de aanvallen psychosociale hulp nodig, schat UNICEF. Kinderen laten meer en meer symptomen van stress zien, zoals bedplassen en nachtmerries. De vijf noodhulpteams van in totaal zestig hulpverleners hebben intussen bijna drieduizend kinderen bereikt. Daarnaast is een gratis telefoonnummer opengesteld voor advies en hulp. Ook organiseert UNICEF activiteiten voor kinderen die verblijven in de nationale schuilplaatsen, om hen te helpen beter om te gaan met hun situatie.

De huizen van 64.650 Palestijnen zijn vernietigd. 380.000 mensen die hun huizen zijn ontvlucht leven nu in schoolgebouwen en andere collectieve schuilplaatsen of soms bij gastgezinnen. Mensen in de schuilplaatsen hebben grote behoefte aan drinkwater en hygiëne materiaal. Ook is er gebrek aan elektriciteit. UNICEF zet waterpunten op voor 50.000 mensen. Daarnaast delen UNICEF en WFP vouchers uit voor water, eten en andere hulpgoederen. Intussen zijn daarmee 10.000 gezinnen bereikt. In de schuilplaatsen zijn de hygiënische omstandigheden slecht. Er is een toename van kinderen die aan diarree lijden.

Van de 32 ziekenhuizen in Gaza zijn er vijftien door Israëlische aanvallen beschadigd, negen blijven voorlopig dicht. Een dokter en vijf ambulancemedewerkers werden gedood. Patiënten die buiten Palestijns gebied gespecialiseerde medische hulp moeten krijgen, ondervinden problemen wanneer hun identiteitsbewijzen in de aanvallen verloren zijn gegaan.

Meerdere scholen in Gaza zijn door aanvallen beschadigd. Sommige van deze gebouwen waren in gebruik voor wapenopslag door gewapende Palestijnse groepen en het Israëlische leger gebruikte een school als militaire basis. Ook in Israël zijn scholen door aanvallen beschadigd.

Overal in Gaza ligt onontplofte munitie. UNICEF heeft via radio en sms waarschuwingen uitgestuurd om kinderen en hun ouders op het gevaar ervan te wijzen.