UNICEF helpt kinderen in overstroomd gebied Bosnië en Servië

22 mei 2014

UNICEF stuurt noodhulp voor slachtoffers van de overstromingen in Bosnië en Servië. Het gaat om waterzuiveringstabletten, zeep, jerrycans en watertanks. Ook werkt de VN-kinderrechtenorganisatie aan herstel van drinkwaterinstallaties, die door de overstromingen en aardverschuivingen kapot zijn gegaan. Daarnaast krijgt de bevolking informatie over het gevaar van vervuild drinkwater. De eerste hulpmaterialen zijn begin deze week afgeleverd, meer volgt.

Bosnieservie

Vanaf het begin van de ramp helpen medewerkers van UNICEF getroffenen van de overstromingen. Geëvacueerde gezinnen krijgen psychosociale steun. In elke opvangplek is een hoek ingericht met educatief materiaal, speelgoed en boeken.

Volgens de meest recente rapportage van UNICEF zijn landbouwgronden aangetast, de komende oogst verwoest. Bestaande voorraden zijn veelal beschadigd, evenals wegen en andere infrastructuur. Veel scholen zijn gesloten. In Bosnië leveren mijnen en andere niet ontplofte munitie uit de oorlog van 1992-1995 gevaar op, nu ze door aardverschuivingen verplaatst kunnen zijn.

In Servië zijn circa 1,2 miljoen mensen, waaronder 210.000 kinderen, door de wateroverlast getroffen. Ongeveer 32.000 mensen zijn geëvacueerd. Zesduizend mensen hebben een tijdelijk onderkomen gevonden in sporthallen en hotels in Belgrado, anderen verblijven bij familie. De overstroming is het ergst in het westen en midden van Servië. In Bosnië zijn 1 miljoen mensen getroffen, waaronder 250.000 kinderen. 40.000 mensen zijn geëvacueerd.

UNICEF start vandaag met het inzamelen van giften specifiek bestemd voor de mensen in het overstroomde gebied op de Balkan: www.unicef.nl