UNICEF vreest het ergste voor honderdduizenden kinderen in Zuid-Sudan

19 mei 2014

UNICEF, de VN-kinderrechtenorganisatie, waarschuwt vandaag dat honderdduizenden kinderen in Zuid-Sudan groot risico lopen om ziek te worden of te overlijden. Zeker nu in het land ook cholera is uitgebroken.

800 zuid sudanun02541 comp

Geweld, ondervoeding en cholera bedreigen levens van jongste burgers in nieuwste land

Al sinds december wordt in Zuid-Sudan strijd gevoerd. Het geweld heeft meer dan een miljoen mensen – waaronder meer dan een half miljoen kinderen – op de vlucht gejaagd. De noodsituatie wordt vooral voor kinderen steeds groter. In de drie gebieden die het meest door het conflict worden getroffen - Jonglei , Boven-Nijl en Unity – loopt al zo’n 80 procent van de kinderen onder de vijf jaar een verhoogd risico op ziekte en dood. In het hele land zijn 50.000 kinderen ernstig ondervoed en dreigt voor 740.000 kinderen onder de vijf jaar voedselonzekerheid. Velen hebben hun toevlucht al genomen tot het eten van bollen en grassen.

Zuid sudanun02537 comp