UNICEF : dagelijks sterven 1400 kinderen door gebrek aan schoon water

21 maart 2014

Wereldwijd hebben naar schatting 768 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater. Het merendeel van deze mensen is arm en leeft in afgelegen plattelandsgebieden of stedelijke sloppenwijken. Elke dag sterven 1400 kinderen voor hun vijfde verjaardag door oorzaken die verband houden met het gebrek aan schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, laat UNICEF vandaag weten ter gelegenheid van Wereld Water Dag (22 maart).

800 waterafghanistan

Wereld Water Dag 2014

"Ieder kind, arm of rijk, heeft het recht om te overleven, het recht op gezondheid, het recht op een toekomst", aldus Sanjay Wijesekera , hoofd van UNICEF’s wereldwijde hulpprogramma op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. "De wereld zou niet mogen rusten totdat elke man, elke vrouw en elk kind toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen heeft. Het is hun mensenrecht."

In 2010 werd het millenniumdoel voor drinkwater gehaald: 89 procent van de wereldbevolking had toegang tot verbeterde drinkwaterbronnen, zoals leidingwater, waterpompen en beschermde putten. In hetzelfde jaar werden veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties als mensenrecht erkend. Het betekent dat iedereen er toegang toe moet hebben. De armste mensen in de wereld blijven echter nog altijd van dit fundamentele recht verstoken.  

"Het is schokkend dat zelfs in de landen met een middeninkomen miljoenen arme mensen leven die geen veilig water hebben om te drinken", aldus Wijesekera. "We moeten ons richten op de vergeten groepen: de mensen die het moeilijkst te bereiken, het armst en het meest achtergesteld zijn."

Volgens schattingen van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie leeft bijna twee derde van de wereldbevolking zonder toegang tot schoon drinkwater in slechts 10 landen. Het zijn: China (108 miljoen), India (99 miljoen), Nigeria (63 miljoen), Ethiopië (43 miljoen), Indonesië (39 miljoen), de Democratische Republiek Congo (37 miljoen), Bangladesh (26 miljoen), Tanzania (22 miljoen), Kenia (16 miljoen) en Pakistan (16 miljoen).

UNICEF’s hulpprogramma’s
UNICEF heeft hulpprogramma’s op het gebied van schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne in meer dan 100 landen. Met nieuwe initiatieven worden ook de meest afgelegen gebieden bereikt. In Pakistan heeft UNICEF bijvoorbeeld met de hand gegraven boorgaten gebruikt om veilig water te leveren aan ongeveer 100.000 mensen sinds 2012. Een speciaal programma voor scholen biedt schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en middelen ter bevordering van de hygiëne aan miljoenen schoolkinderen over de hele wereld.

Maliuni98227