Publieke oproep om verloren generatie Syrische kinderen te voorkomen

28 februari 2014

Aan de vooravond van het vierde jaar van de oorlog in Syrië, roepen hulporganisaties in binnen- en buitenland iedereen op hun stem te laten horen voor de kinderen die door de oorlog worden getroffen. Onder de titel No Lost Generation waarschuwen de organisaties dat zonder een einde aan het geweld en het lijden van de kinderen én zonder extra investeringen in hun onderwijs en bescherming, een hele generatie kinderen verloren zou kunnen gaan. Een generatie die hard nodig is bij de wederopbouw van het land en het versterken van de stabiliteit van de regio.

800 nolostgeneration

Hulporganisaties slaan handen ineen

In ons land hebben War Child en de Nederlandse afdelingen van UNICEF, UNHCR , Save the Children en WorldVision de handen ineengeslagen. Met elkaar vragen de hulporganisaties het Nederlandse publiek de internationale oproep te steunen, om op te komen voor Syrische kinderen en een online petitie (via de websites van de deelnemende organisaties) te ondertekenen, die zich richt tot alle wereldleiders.

De eisen in de petitie zijn:

  • een einde aan het geweld tegen de kinderen van Syrië. Alle betrokkenen bij de gevechten moeten het humanitair recht volledig respecteren, het rekruteren van kinderen moet stoppen en er moet worden meegewerkt aan een vreedzame oplossing van het conflict.
  • een einde aan het blokkeren van humanitaire hulp. Hulporganisaties moeten worden toegestaan om alle mensen die lijden veilig te bereiken.
  • een einde aan aanvallen op humanitaire hulpverleners en voorzieningen. Met name scholen en ziekenhuizen moeten worden ontzien.
  • een hernieuwde inzet voor verzoening en tolerantie. Alle gemeenschappen die getroffen zijn door het conflict moeten een rol krijgen en  kinderen en jongeren moeten erbij worden betrokken.
  • meer investeringen in onderwijs en psychologische bescherming van alle kinderen die zijn getroffen door het conflict. Kinderen hebben hulp nodig om te herstellen van de trauma's die zij hebben opgelopen. Ze moeten de vaardigheden kunnen verwerven die nodig zijn bij de wederopbouw van hun land en de versterking van de stabiliteit van de regio.

Op 15 maart bereikt de oorlog in Syrië het einde van haar derde jaar. Bijna 5,5 miljoen kinderen in Syrië en de buurlanden zijn nu  getroffen door de oorlog.  Zij mogen niet nog een jaar van  bloedvergieten en onbeschrijflijk lijden meemaken.

Naar de petitie: http://bit.ly/nolostgeneration

Nolostgeneration