Stichting Agnes van Leeuwenberch wint Paul van Vliet Award

20 november 2013

Zojuist – op de Dag van de Rechten van het Kind – is de winnaar van de Paul van Vliet Award bekendgemaakt. De jury koos unaniem voor Stichting Agnes van Leeuwenberch uit Utrecht. Paul van Vliet overhandigde een kunstwerk en geldprijs van 10.000 euro aan de winnaar in de Efteling. De jury prees alle genomineerden voor hun enthousiasme, inspiratie, en bescheidenheid. “Het is inspirerend om te zien dat niemand handelt uit eigen belang, maar het belang van het kind centraal zet”, aldus Paul van Vliet. De Paul van Vliet Award - een initiatief van UNICEF Nederland en de Efteling – is bedoeld voor organisaties die zich in Nederland op een bijzondere en vernieuwende manier inzetten voor kinderen. 

800 201113paulvanvlietaward

Stichting Agnes van Leeuwenberch biedt met Huize Agnes een tijdelijke opvang aan vrouwen en hun kinderen die zonder geldige verblijfspapieren in Nederland verblijven.  Momenteel zwerven deze vrouwen met hun kinderen nog vaak over straat, omdat zij geen gebruik kunnen maken van Nederlandse voorzieningen. De stichting vindt dat deze kwetsbare groep een veilig onderkomen verdient en wil de kinderen (onder andere) de nodige middelen geven om naar school te kunnen met het project ‘Klaar voor een nieuw schooljaar’.

De jury vindt Stichting Agnes van Leeuwenberch een nobel initiatief. Uit het juryrapport: “Stichting Agnes van Leeuwenberch biedt humanitaire hulp, speelt in op de elementaire behoeftes van een kind en komt recht uit het hart. Het wordt volledig gedragen door vrijwilligers, die een duwtje in de rug goed kunnen gebruiken.”

Stichting Sport Helpt en Stichting Jong010 vielen buiten de prijzen. Stichting Sport Helpt werd een “buitengewoon goed idee” genoemd dat slim gebruik maakt van een bestaand netwerk om ernstig zieke kinderen een lach op het gezicht te bezorgen. Stichting Jong010 heeft “een positieve uitstraling en groot bereik” en biedt met de gratis krant voor kinderen “een grote educatieve waarde”. 

De jury
De jury bestond dit jaar uit Paul van Vliet (UNICEF Ambassadeur), Claudia de Breij (UNICEF Ambassadeur), Jan Bouke Wijbrandi (algemeen directeur UNICEF Nederland), Olaf Vugts (Lid Raad van Bestuur de Efteling en Directeur Imagineering), Ton Liefaard (hoogleraar kinderrechten Universiteit Leiden) en Fleur Hendriks (lid van het jongerenpanel van UNICEF Nederland).

De Paul van Vliet Award
De Paul van Vliet Award is in het leven geroepen naar aanleiding van het 20-jarig jubileum van Paul van Vliet als ambassadeur van UNICEF Nederland. De prijs geeft invulling aan de oproep van de VN-kinderrechtenorganisatie om samen te bouwen aan een betere wereld voor kinderen. Elke organisatie met een idee of buitengewone prestatie ter verbetering van de positie van kinderen, kan meedingen naar de award. De Efteling is mede-initiatiefnemer van de Paul van Vliet Award omdat ze vindt dat alle kinderen het verdienen om net zo gelukkig te zijn als de Nederlandse kinderen die zorgeloos het park in Kaatsheuvel bezoeken.