UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Rotterdam

19 november 2013

Op woensdag 20 november bestaat het Verdrag voor de Rechten van het kind 24 jaar. Ter ere van deze gelegenheid vindt de première van het UNICEF Kinderrechten filmfestival (KRFF) plaats in de Pathé bioscoop op het schouwburgplein in Rotterdam. Veertien korte films over kinderrechten die door kinderen zijn gemaakt, worden deze morgen op het witte doek getoond. De makers zelf komen de films bewonderen en lopen deze morgen als echte filmsterren in galakleding over de rode loper. De jury, bestaande uit SpangaS-acteurs Guillermo Hilversum en Priscilla Knetemann, GTST-actrice Audrey Bolder en familierechter M. Geus,  heeft de lastige taak om een winnende film aan te wijzen.

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival is een bijzondere samenwerking tussen UNICEF Nederland, Ziggo en Hollywood in de klas. In het grootste filmproject voor de Nederlandse basisscholen, bedenken en maken leerlingen uit groep 7 en 8 zelf een korte film over één van de 54 kinderrechten. De kinderen van 14 scholen uit Rotterdam en omgeving lieten zich inspireren en gaven een eigenzinnige draai aan de rechten in hun eigen films. Deze worden tijdens de première beoordeeld op techniek, drama en de wijze waarop het gekozen kinderrecht aan bod komt.

Leren over kinderrechten

Buiten spelen, naar school gaan, computeren; alledaagse dingen die voor Nederlandse kinderen heel normaal zijn. In veel andere landen hebben kinderen deze rechten niet. Het filmfestival zorgt ervoor dat kinderen op een originele en creatieve manier bewust worden van kinderrechten. De korte films die 20 november te zien zijn, geven een goed beeld van hoe kinderen de soms ingewikkelde kinderrechten op creatieve wijze interpreteren en welke rechten zij belangrijk vinden.

Mediawijsheid

De Nederlandse samenleving is een van de meest open samenlevingen ter wereld. Ziggo gelooft dat de kwaliteit, beschikbaarheid en toegankelijkheid van informatie en de daarvoor benodigde digitalisering een grote rol kunnen spelen in het behouden en bevorderen van die open samenleving, zeker voor de jeugd. Ziggo wil een actieve rol nemen in het denken en doen over de open samenleving, gezien vanuit informatisering en digitalisering. De samenwerking met UNICEF draagt bij aan dit idee van de Open Samenleving.

Het filmproject

Bij het filmproject, dat begin dit jaar van start ging, worden dit schooljaar 200 korte filmpjes gemaakt door kinderen uit het hele land. De filmpjes zijn gemaakt met behulp van online en interactief lesmateriaal voor scholen en begeleiding van een mediacoach. In verschillende bioscopen in Nederland worden ruim twintig premières georganiseerd. Het filmproject eindigt met de grote landelijke finale in juni 2014, tevens het jaar waarin kinderrechten 25 jaar bestaan.