Situatie gevluchte Syrische kinderen in Jordanië verslechterd

10 januari 2013
10janjordanivluctelingenuni134400

Barre weersomstandigheden in noordelijk Jordanië, waaronder zware regenval, sneeuw en temperaturen onder het vriespunt, hebben de situatie van Syrische kinderen in het vluchtelingenkamp Za'atari zwaar verslechterd. In het kamp leven ongeveer 55.000 Syrische vluchtelingen.

Door vele overstromingen staan tenten onder water. Het drainagesysteem van het kamp kan de grote hoeveelheid water niet aan. Diepe modder maakt het voor de vrachtwagens die het water kunnen wegpompen moeilijker om naar het kamp te gaan. Een aantal zogenoemde 'kindvriendelijke ruimtes', waar UNICEF kinderen opvangt, zijn overstroomd en een tent waarin alleenstaande minderjarigen onderdak wordt geboden, is ingestort.

UNICEF en haar partners werken de klok rond om hulp te blijven bieden en in het bijzonder om ervoor te zorgen dat alle vluchtelingen toegang tot water, latrines en douches hebben.

UNHCR, het Ministerie van Openbare Werken en UNICEF's partner THW zijn bezig met het afwateren van het getroffen gebied en de gevolgen ervan te verzachten. UNICEF heeft warme kleding verspreid en slaapmatten die door de regen doorweekte matrassen kunnen vervangen. Ook zijn kachels verdeeld over de families die nu in geprefabriceerde gebouwen in het kamp wonen.

"De komende 72 uren zullen een kritische test zijn voor ons vermogen om te voorzien in de basisbehoeften van kinderen en hun families in Za'atari", zegt Dominique Hyde, directeur van UNICEF in Jordanië. "Samen met de regering van Jordanië en onze en andere partners, doen we al het mogelijke om ervoor te zorgen dat diensten worden gehandhaafd en dat de kinderen warm en droog blijven."

De verslechterende situatie in Za'atari valt samen met een voortdurende toestroom van vluchtelingen van over de grens. Sinds het begin van januari, zijn bijna 10.000 Syriërs in Jordanië aangekomen.