Klimaatcrisis in volle gang, 1 miljard kinderen lopen extreem hoge risico’s

10 november 2022

Of we het willen of niet, de klimaatcrisis is nu al volop gaande. Kinderen en jongeren hebben niet bijgedragen aan het ontstaan van de crisis. Toch zullen zij het langst de gevolgen moeten dragen, en ook nu al raakt de crisis kinderen wereldwijd. 1 miljard kinderen lopen op dit moment extreem hoge risico’s. De klimaatcrisis verwoest voedsel- en watersystemen, versnelt de verspreiding van ziekten en verslechtert de toegang tot goede gezondheidszorg en onderwijs.

een groep kinderen staat voor grote plas stilstaand water in Pakistan

Kinderen staan voor een plas met stilstaand overstromingswater in Pakistan. Ze kunnen hun school niet bereiken om die aan de andere kant van het water is.

Kinderen staan voor een plas met stilstaand overstromingswater in Pakistan. Ze kunnen hun school niet bereiken om die aan de andere kant van het water is.

Extreme droogte maar ook extreme overstromingen

In Oost-Afrika zien we nu al elke dag de gevolgen van klimaatverandering. Het langdurig uitblijven van regenval in combinatie met de hitte veroorzaken extreme droogte in landen als Somalië en Zuid-Soedan. Door deze droogte mislukken oogsten, vallen waterputten droog en sterft vee. De voedselschaarste die er al was, wordt nog erger. De droogte maakt bovendien grote gebieden onleefbaar. Hierdoor worden duizenden mensen gedwongen te vluchten.

Aan de andere kant zorgt teveel regenval in landen als Pakistan en Bangladesh voor hevige overstromingen. Deze zijn enorm verwoestend. Veel kinderen vechten tegen ziekten die zich makkelijk verspreiden in het vervuilde water, zoals diarree, malaria en knokkelkoorts. Ook zijn wegen onbegaanbaar geworden en zijn veel scholen en ziekenhuizen beschadigd of verwoest door het natuurgeweld.

Kinderen extra kwetsbaar

Kinderen zijn extra kwetsbaar omdat ze nog volop in ontwikkeling zijn. Door de extreme droogte mislukken oogsten waardoor voedseltekorten toenemen. Steeds meer kinderen raken hierdoor ondervoed en lopen daarmee permanente schade op. Naar schatting zijn er nu 2 miljoen kinderen in Ethiopië, Kenia en Somalië die lijden aan acute ondervoeding. Miljoenen kinderen zijn hun leven niet zeker als de opwarming van de aarde op deze manier doorzet.

In Pakistan kunnen 2 miljoen kinderen niet naar school door de overstromingen. Dit is schadelijk voor hun ontwikkeling op lange termijn. Kinderen die niet naar school gaan zijn bovendien ook nog eens extra kwetsbaar om slachtoffer te worden van bijvoorbeeld kindhuwelijken of kinderarbeid.

Wat doet UNICEF?

UNICEF zet zich in op verschillende manieren om kinderen te beschermen tegen de klimaatcrisis. Zo bouwen we bijvoorbeeld aan klimaatslimme dorpen in Madagaskar. Kwetsbare dorpen worden weerbaarder en duurzamer gemaakt door ze toegang te geven tot watersystemen, ecologische toiletten, duurzame elektriciteit en internet.

Ook werken we over de hele wereld hard aan toegang tot schoon water. Dit doen we bijvoorbeeld door extra diepe waterputten op te zetten of te repareren. Ook geeft UNICEF noodhulp door o.a. levensreddende behandelingen aan ondervoede kinderen en het bieden van gezondheidszorg bij ziekte-uitbraken.

kind vult emmer water uit pomp

Etoetsay (13) tapt water uit een nieuwe waterpomp in Androimpano, Madagscar. Drie nieuwe pompen op zonne-energie voorzien water aan duizenden mensen. 

Etoetsay (13) tapt water uit een nieuwe waterpomp in Androimpano, Madagscar. Drie nieuwe pompen op zonne-energie voorzien water aan duizenden mensen. 

Aanpassingen noodzakelijk

Om de opwarming van de aarde verder tegen te gaan moet de CO2 uitstoot drastisch worden verminderd. Dit kan door te stoppen met het gebruik van fossiele industrie. Maar de opwarming van de aarde zal doorzetten, en de gevolgen zijn nu al dagelijks te zien. Daarom moeten kwetsbare regio’s en kinderen die hier wonen, nu al geholpen worden om weerbaarder te worden tegen de gevolgen van klimaatverandering. Landen moeten investeren in maatregelen die beschermen tegen klimaatverandering. Ze moeten daarbij  ondersteund worden door andere landen.

Weerbaarder worden voor klimaatverandering kan bijvoorbeeld door het opzetten van watersystemen die overstroming of juist droogte kunnen weerstaan. Maar ook door gezondheidssystemen klaar te maken voor grote uitbraken van ziekten. En door kinderen op school te leren over de gevolgen van klimaatverandering en hoe ze hiermee kunnen omgaan.

Deze aanpassingen kunnen levens redden, uitstel betekent het verlies van nog meer mensen en kinderen. Ook Nederland kan hierbij helpen. Nederland heeft bijvoorbeeld veel kennis en ervaring met de gevaren van water. Het is belangrijk dat er nu slimme en fundamentele oplossingen worden bedacht.