Vijf organisaties schrijven brandbrief aan Rutte over crisis asielopvang

26 juli 2022

De beschamende situatie in Ter Apel staat symbool voor de crisis in de asielopvang. Vijf instanties roepen gezamenlijk Premier Rutte in een brief op om de regie te nemen en de impasse te doorbreken: ‘Zet menselijke belangen voorop en neem je verantwoordelijkheid voor de asielopvang crisis.’

Oekraïense vluchtelingen

De Oekraïense Lilia en haar kinderen staan op het treinstation in Przemyśl, te wachten op een bus naar Kraków in Polen, waar ze uiteindelijk doorreizen naar Nederland om de aanhoudende oorlog in Oekraïne te ontvluchten.

De Oekraïense Lilia en haar kinderen staan op het treinstation in Przemyśl, te wachten op een bus naar Kraków in Polen, waar ze uiteindelijk doorreizen naar Nederland om de aanhoudende oorlog in Oekraïne te ontvluchten.

Mensonterende omstandigheden 

“Nederland laat toe dat mensen en kinderen, die al heel kwetsbaar zijn door alles wat ze hebben meegemaakt, in mensonterende omstandigheden moeten verblijven", schrijven de zes organisaties in hun brief. Niet alleen Ter Apel, maar ook de crisisopvang en crisisnoodopvang zijn onleefbaar en schadelijk voor kinderen.  

“Iedereen wijst naar elkaar” 

“Het is niet onmogelijk om dit op te lossen, kijk maar naar de hartverwarmende opvang voor tienduizenden Oekraïners. Er zijn oplossingen, maar iedereen wijst naar elkaar. Niemand durft het verschil te maken. De enige die hier een uitkomst kan bieden is Premier Rutte,” aldus Suzanne Laszlo, Algemeen Directeur UNICEF Nederland. 

Cruciale oplossingsrichtingen 

In de brief dragen de organisaties een aantal cruciale oplossingsrichtingen aan. De brief is ondertekend door UNICEF Nederland, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Nederlandse Rode Kruis, VluchtelingenWerk en UNHCR Nederland.