Race tegen de klok om Afghaanse kinderen te helpen voor winter begint

6 oktober 2021

De helft van de Afghaanse kinderen onder de vijf jaar loopt risico op ondervoeding. ‘Nu de winter nadert, is het een race tegen de klok om Afghaanse gezinnen te helpen die geen toegang hebben tot voeding’,  zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. 

Un0530471

UNICEF slaat alarm over de dreigende voedingscrisis voor miljoenen Afghaanse kinderen. 14 miljoen mensen in Afghanistan kampen met acute voedselonzekerheid en naar schatting zullen tegen het einde van dit jaar 3,2 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan acute ondervoeding lijden. Minstens 1 miljoen van deze kinderen lopen het risico te overlijden als gevolg van ernstige acute ondervoeding.

Uitbraken van mazelen

Naarmate meer gezinnen worstelen om eten op tafel te zetten, wordt de gezondheid van moeders en hun kinderen met de dag slechter. Kinderen worden ziek en hun familie is steeds minder in staat om hen de behandeling te geven die ze nodig hebben. Snel verspreidende uitbraken van mazelen en acute diarree zullen die situatie alleen nog maar verergeren.

Op een voedseldistributielocatie in de stad Herat schrijven gezinnen zich in voor voedselrantsoenen. In dit centrum worden ruim 1.000 huishoudens voorzien van voedselhulp. 

Op een voedseldistributielocatie in de stad Herat schrijven gezinnen zich in voor voedselrantsoenen. In dit centrum worden ruim 1.000 huishoudens voorzien van voedselhulp. 

Op een voedseldistributielocatie in de stad Herat schrijven gezinnen zich in voor voedselrantsoenen. In dit centrum worden ruim 1.000 huishoudens voorzien van voedselhulp. 

Geen borstvoeding

UNICEF sprak met Jahan Bibi, wiens dochtertje van 18 maanden in het ziekenhuis van Herat wordt behandeld voor ernstige acute ondervoeding. Ze bracht haar dochter naar het ziekenhuis omdat ze haar baby geen borstvoeding meer kon geven. ‘We hebben geen eten in huis. We verkopen alles om eten te kopen, maar ik eet zelf amper iets. Ik ben zwak en ik heb geen borstvoeding meer voor mijn kind.’

Gezinnen moeten vaak wanhopige keuzes maken. Volgens onderzoeken heeft 95 procent van de huishoudens in Afghanistan niet genoeg voedsel, eten volwassenen minder en slaan ze maaltijden over zodat hun kinderen iets kunnen eten. De internationale gemeenschap moet de fondsen vrijgeven die ze weken geleden hebben toegezegd, anders kan de impact onomkeerbaar zijn

Un0530585

Levensreddende behandelingen

UNICEF en WFP zetten nu 100 extra mobiele gezondheids- en voedingsteams in. Dit komt bovenop de 168 mobiele teams die zorgen voor levensreddende hulp voor kinderen en moeders in moeilijk bereikbare gebieden. Sinds begin 2021 heeft WFP voedselhulp verleend aan 8,7 miljoen mensen, inclusief behandeling van ondervoeding aan bijna 400.000 zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en 790.000 kinderen onder de vijf jaar. Dit jaar kregen meer dan 210.000 kinderen met ernstige acute ondervoeding een levensreddende behandeling van UNICEF. In de afgelopen acht weken alleen al leverde UNICEF aan meer dan 47.000 kinderen therapeutische voeding.