Vijf veelgestelde vragen over UNICEF en coronavaccins

1 april 2021

Het klinkt niet heel logisch: een kinderrechtenorganisatie die bezig is met COVAX, een initiatief voor de gelijke verdeling van coronavaccins wereldwijd. Want die vaccins gaan niet naar kinderen, toch? Waarom is uitgerekend UNICEF dan gevraagd voor deze opdracht? Het antwoord op deze en meer vragen vind je hier.

Aankomst coronavaccins Soedan

UNICEF helpt samen met onder andere de WHO bij de gelijke verdeling van coronavaccins in 92 armere landen. 

UNICEF helpt samen met onder andere de WHO bij de gelijke verdeling van coronavaccins in 92 armere landen. 

1. Wat is COVAX, en waarom is het zo belangrijk?

Wereldwijd is twee derde van de coronavaccins al opgeëist door de tien rijkste landen. Armere landen staan daardoor achter in de rij, en dat klopt niet. In een wereldwijde crisis laat je niemand achter, en daarom is COVAX in het leven geroepen. Bij deze organisatie hebben zich onder andere 92 armere landen aangesloten. De taak die UNICEF op zich neemt is de gelijke verdeling van coronavaccins in deze landen. We verzenden en bezorgen de vaccins, trainen zorgpersoneel op en stomen overheden klaar. Ook zorgt UNICEF voor andere hulpgoederen die nodig zijn bij een vaccinatieoperatie, zoals koelboxen en injectiespuiten.

2. Waarom is UNICEF gevraagd voor deze opdracht?

UNICEF is de grootste afnemer van vaccins ter wereld, en heeft al 75 jaar ervaring met grootschalige vaccinatiecampagnes. Elk jaar koopt UNICEF meer dan 2 miljard vaccins in tegen kinderziektes, die in zo’n honderd landen worden verspreid via onze bestaande bevoorradingsketens. De gelijke verdeling van coronavaccins is een enorme logistieke operatie, de grootste ooit ter wereld. UNICEF weet als geen ander hoe we deze operatie tot een succes kunnen maken.

3. Wat hebben kinderen eraan als volwassenen gevaccineerd worden?

De coronavaccins die via COVAX worden verdeeld zijn in de eerste instantie bedoelt voor zorgverleners, maatschappelijk medewerkers en kwetsbare mensen. Door zorgverleners in te enten, kunnen kinderen weer naar de dokter. Als leraren ingeënt zijn, kunnen ze weer veiliger naar school. Hoe meer volwassenen er wereldwijd ingeënt worden, hoe eerder we een einde kunnen maken aan deze crisis, en hoe eerder we aan de slag kunnen om de enorme impact van de crisis voor kinderen terug te draaien.

4. Gaat UNICEF ook kinderen inenten tegen corona?

Nee, net zoals hier in Nederland zullen kinderen voorlopig nog niet ingeënt worden. Deze enorme operatie is gericht op het wereldwijd indammen van het coronavirus, zodat er overal weer gebouwd kan worden aan een leven na corona.

5. Er is ook veel armoede en honger, kan UNICEF zich niet beter hierop richten?

De werkzaamheden voor COVAX komen bovenop onze andere werkzaamheden, en zijn hier dus geen vervanging van. Ons werk op het gebied van ondervoeding, armoede, scholing en onderwijs gaat gewoon door. Maar ook hier geldt: hoe sneller we uit deze crisis komen, hoe meer kinderen we weer kunnen bereiken. Hoe langer het virus rond blijft gaan, hoe groter de impact op de levens van kinderen wereldwijd.

Steun de grootste vaccinatieoperatie ooit

Met jouw hulp kunnen we in alle uithoeken van de wereld vaccins bezorgen

HELP MEE