UNICEF jongerenpanel wil discriminatie op middelbare scholen bespreekbaar maken

22 maart 2021

Gisteren lanceerde het UNICEF Jongerenpanel hun eigen project Road to Equality, op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.

Jongerenpanellid Silke tijdens de opnames van Road to Equality

Jongerenpanellid Silke tijdens de opnames van Road to Equality

Jongerenpanellid Silke tijdens de opnames van Road to Equality

In een Instagram Live sessie spraken de jongerenpanelleden over kinderrechten en deelden zij inspiratie met elkaar over boeken, films en bekende mensen die het onderwerp discriminatie behandelen. Ook kwamen er persoonlijke ervaringen aan bod en vertelden zij aan iedereen die meekeek via de Instagram Live hoe de jongerenpanelleden tot Road to Equality zijn gekomen en hoe zij discriminatie bespreekbaar willen maken op middelbare scholen.

Interactieve video’s

De Road to Equality zijn drie interactieve video’s die bestaan uit korte fragmenten waarna de kijker de vraag wordt gesteld: Wat doe jij? In deze fragmenten worden alledaagse confronterende momenten getoond. De filmpjes zijn interactief waardoor je er als kijker achter komt hoe jij zou reageren in zo’n situatie en hoe jouw keuze een verschil kan maken voor een ander.

V.l.n.r. Cameraman Freek en jongerenpanelleden Robbe, Thomas, Lou-Anne en medespeelster Vicky

V.l.n.r. Cameraman Freek en jongerenpanelleden Robbe, Thomas, Lou-Anne en medespeelster Vicky

V.l.n.r. Cameraman Freek en jongerenpanelleden Robbe, Thomas, Lou-Anne en medespeelster Vicky

Échte ervaringen

De verhalen in de Road to Equality zijn gebaseerd op échte ervaringen. Met deze video’s wil het jongerenpanel laten zien dat het niet altijd even makkelijk is en het soms best lastig kan zijn om discriminatie bespreekbaar te maken op school. Soms vraag je jezelf af ‘Is het écht discriminatie?’ of ‘Moet ik er iets van zeggen?’.  

Géén discriminatie

In artikel 2 van het Kinderrechtenverdrag staat heel duidelijk ‘géén discriminatie’. Maar het gebeurt nog elke dag. Een derde van de jongeren in Nederland voelt zich wel eens oneerlijk behandeld omdat zij bij een bepaalde groep horen, vanwege hun geaardheid, afkomst, geloof of handicap. Dit kan ervoor zorgen dat jongeren minder goed in hun vel zit en problemen krijgen zoals slapeloosheid, opgekropte woede of eenzaamheid.

Road to Equality is gemaakt door: Anass, Bente, Bilal, Cody, Jacob, Jip, Juliette, Lou-Anne, Omran, Puck, Quinten, Robbe, Shundell, Silke en Thomas