Coronahulp amper toegankelijk voor kinderen op de vlucht

18 december 2020

Al lang voor de coronacrisis hadden kinderen op de vlucht het zwaar, en nu brengt de pandemie ze in nog grotere problemen. Uit een nieuw onderzoek van UNICEF blijkt dat in de helft van alle landen waar UNICEF hulp biedt, kinderen op de vlucht niet of nauwelijks bereikt worden. Zo kan meer dan de helft van deze kinderen geen onderwijs op afstand volgen. Ook hebben zij sinds de coronacrisis veel minder toegang tot essentiële diensten, zoals gezondheidszorg en schoon drinkwater.

Jongen in vluchtelingenkamp in Syrië

Coronahulp voor iedereen

Vandaag, op Internationale Migrantendag, roept UNICEF regeringen op om alle kwetsbare kinderen, dus ook vluchtelingkinderen, meer prioriteit te geven bij de herstelplannen voor de coronacrisis. Hun status en de plek waar ze wonen zouden geen invloed moeten hebben op de toegang tot hulp.

“De resultaten van het onderzoek geven opnieuw weer aan dat de meest kwetsbare kinderen aan hun lot worden overgelaten”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Met de juiste ondersteuning en met hulp op het juiste moment, kunnen deze kinderen een enorme bijdrage leveren aan het herstel van hun nieuwe thuisland.”

Spanning tussen lokale bewoners en vluchtelingen loopt op

Het onderzoek is uitgevoerd in 159 landen waar UNICEF zich inzet voor gevluchte kinderen, en laat onder andere zien dat in een kwart van die landen toegang tot water en andere hygiëne-faciliteiten verminderd is. Dit geldt vooral voor de diensten in vluchtelingkampen. De helft van de vluchtelingen en migranten heeft geen toegang tot  de coronabeschermingsmaatregelen, wat hun situatie in rap tempo verslechterd.

Ook zijn er zorgen over toegenomen negatieve houding richting kinderen op de vlucht. Van de UNICEF kantoren die meededen aan het onderzoek ziet 39 procent de spanning tussen vluchtelingen en lokale bewoners verergeren. In landen die al langer instabiel zijn, is dit percentage zelfs 50 procent. Met de grote economische gevolgen van de crisis wordt verwacht dat deze negatieve houding naar vluchtelingen alleen maar groter zal worden.

Jongentje in kamp

In veel vluchtelingenkampen in en rond Syrië heerst er door de coronacrisis extreem veel armoede. Ouders maken zich zorgen over de winter; is er wel genoeg brandstof en warme dekens om warm te blijven?

In veel vluchtelingenkampen in en rond Syrië heerst er door de coronacrisis extreem veel armoede. Ouders maken zich zorgen over de winter; is er wel genoeg brandstof en warme dekens om warm te blijven?

Een beter 2021 voor kinderen op de vlucht

UNICEF zet zich in voor kinderen op de vlucht met de campagne 'Kies je pakje'. Hiermee vragen we aandacht voor 32 miljoen kinderen die door oorlog en conflict van huis en haard verdreven zijn. De impact van de coronacrisis op de levens van deze kinderen wordt steeds groter. Duizenden kinderen gaan met honger naar bed. Jongeren zijn hun toekomstperspectief kwijt. Kinderen kunnen niet naar school of moeten de straat op om te werken. Meisjes worden noodgedwongen uitgehuwelijkt. Dat maakt de coronacrisis ook een kindercrisis.