Orkaangeweld treft minstens 1,8 miljoen kinderen in Midden-Amerika

20 november 2020

Twee krachtige orkanen hebben in minder dan twee weken voor veel chaos en verwoesting gezorgd in Midden-Amerika. Ongeveer 4,5 miljoen mensen – onder wie 1,8 miljoen kinderen – in zeven landen zijn getroffen, volgens UNICEF. “Kinderen die het natuurgeweld hebben overleefd, lopen door de humanitaire situatie nu risico op besmettelijke en watergedragen ziektes,” vertelt Bent Aasen, regionaal directeur van UNICEF.

Jongens buiten hut Nicaragua

In de El Muelle buurt in Puerto Cabezas, Nicaragua heeft orkaan Eta veel schade aangericht. Families zoeken naar kapotte delen van hun eigen huis of ander hout om een huis weer op te kunnen bouwen. 

In de El Muelle buurt in Puerto Cabezas, Nicaragua heeft orkaan Eta veel schade aangericht. Families zoeken naar kapotte delen van hun eigen huis of ander hout om een huis weer op te kunnen bouwen. 

Orkaan Eta was de eerste, en daarna kwam Iota. Vloedgolven, overstromingen en modderstromingen slepen huizen en wegen weg, de schade en chaos in onder andere Honduras, Guatemala, Belize, El Salvador, Costa Rica en Panama zijn groot

‘We dachten dat Eta al erg was, maar Iota zou zomaar nog erger kunnen zijn voor kinderen in Midden-Amerika,’ zegt Bernt Aasen, regionaal directeur voor UNICEF in Latijns Amerika en het Caribisch gebied.

‘Het is de ene orkaan na de ander, en ze zijn elke keer weer sterker. In minder dan twee weken zijn dezelfde mensen en gemeenschappen twee keer getroffen. Het orkaanseizoen is nog niet voorbij, en het water moet nog wegstromen. De humanitaire nood van kinderen en hun families is enorm, en groeit elke dag.’

Unicef medewerker in El Salvador

Het noodteam van UNICEF El Salvador observeert de locatie van de aardverschuiving in Nejapa, El Salvador. Minstens negen mensen kwamen om in de aardverschuivng. 

Zorgen over ziektes en toegang tot slecht bereikbaar gebied

Kinderen die de orkanen overleeft hebben, lopen nu risico op besmettelijke ziektes. ‘Bij sommige opvanglocaties is er al sprake van hepatitis en malaria. De aanhoudende regen en de maatregelen rondom het coronavirus maken het lastig om in de hardst getroffen gebieden te komen. We hebben dringend middelen nodig om levensreddende hulp te bieden aan de kinderen die het ergst getroffen zijn door de storm.’

Dit doet UNICEF nu

Meteen na de orkaan zijn UNICEF en haar partners begonnen met levensreddende hulp en humanitaire steun voor de getroffen families:

  • In Honduras helpt UNICEF 10.000 kinderen met betere condities in de opvanglocaties, waar onder ook psychosociale steun, hygiëne pakketten en levensreddende hulpmiddelen.
  • In Nicaragua geeft UNICEF hygiënepakketten aan de lokale autoriteiten, die ze verdeelt onder 15.000 families.
  • In Guatemala deelt UNICEF samen met de lokale autoriteiten 19.000 hygiëne pakketten uit, geeft logistieke steun en maakt waterzuiveringsfaciliteiten beschikbaar.
  • In Belize biedt UNICEF beschermende kleding, zoals mondmaskers aan, maar ook dekens, plastic zeilen en onderwijskits worden hier uitgedeeld.

De komende periode hoopt UNICEF de meest kritische humanitaire hulp te kunnen bieden aan meer dan 646.000 mensen in Honduras, Guatemala, Nicaragua en Belize.