UNICEF en de hulporganisaties achter de Giro555-actie maken zich grote zorgen over het lot van de kinderen in Beiroet. Volgens cijfers van UNICEF zijn minstens 80.000 kinderen als gevolg van de explosie dakloos geworden. 120 scholen zijn hevig beschadigd. Veel huishoudens hebben alleen af en toe water en stroom. Door deze ramp zal het aantal huishoudens dat in extreme armoede leeft nog verder oplopen.
Veel huizen in Beiroet zijn beschadigd. Nederland heeft een team hulpverleners gestuurd dat met honden in de puinhopen zoekt naar slachtoffers.
Door de explosies van afgelopen dinsdag kwamen 158 mensen om en raakten meer dan 6000 mensen gewond. 21 personen zijn nog altijd vermist. Hulpverleners in het veld zagen hoe kinderen van hun ouders gescheiden werden. Honderden van hen raakten in de chaos familieleden kwijt. In Beiroet stond een specialistisch kinderziekenhuis, dat volledig is verwoest. Een pasgeboren baby die in dit ziekenhuis lag overleed daardoor.
‘Veel kinderen zitten zonder ouders, ook in het ziekenhuis’, vertelt Violet Speek-Warnery, adjunct-directeur van UNICEF Libanon. ‘Voor hen hebben we een speciale hulplijn opgezet, zodat kinderen hun familieleden sneller terug kunnen vinden. De medewerkers zorgen ook voor traumaverwerking en geven ouders advies over hoe zij het gebeuren bespreekbaar kunnen maken met hun kinderen.
De situatie van kinderen in Beiroet was vóór de explosie al kritiek. Uit onderzoek van Save the Children blijkt dat 1,5 miljoen kinderen in regio Beiroet te weinig voedsel krijgen. Door de coronacrisis verliest tweederde van de huishoudens een groot deel van hun inkomen, waardoor er noodgedwongen bespaard wordt op voedsel. Na de explosie zal het aantal huishoudens dat in extreme armoede leeft flink oplopen.
Veel jongeren zijn de straat op te gaan om te helpen bij het puin ruimen.
© UNICEF
Er is veel jeugdwerkloosheid in Beiroet. Door de economische crises en de vele onzekerheden in het land, raakte de mentale gezondheid van veel jongeren in de knel. ‘Ook door het coronavirus zien we geweld en drugsgebruik onder jongeren toenemen’, zegt Speek-Warnery. ‘Hun toekomst wordt steeds somberder. Daarom zetten ook veel hulporganisaties zich in voor jongeren. We bieden opleidingen aan en motiveren jongeren om zich in te zetten voor het verbeteren van de situatie in hun eigen gemeenschap.’ Nu alles door de explosies stilligt, helpen deze jongeren mee met het ruimen van puin in de straten. ‘Het is mooi om te zien hoe velen van hen nu meehelpen. Het saamhorigheidsgevoel is enorm.’
Als gevolg van de explosies is er steeds meer onrust in Beiroet. Volwassenen, maar ook jongeren gaan de straat op om te demonsteren tegen de overheid en er breken rellen uit. Garance Reus-Deelder is namens Giro-555 woordvoerder van de hulpactie: ‘De demonstraties onderstrepen de zorgen die de Libanezen hebben over hun toekomst en de noodzaak voor extra hulp’, zegt Reus-Deelder. De samenwerkende hulporganisaties hebben op dit moment geen zorgen over de toegang tot de stad. ‘Er zijn geen problemen om de stad in te komen of de getroffen gebieden te bereiken. Het vliegveld is eveneens open, hoewel ramen en deuren van de terminal building beschadigd zijn. Dit is geen belemmering voor vrachtverkeer. De haven in noordelijk Tripoli is kleiner, maar kan gebruikt worden’, aldus Reus-Deelder.
De samenwerkende hulporganisaties bieden slachtoffers naast voedsel, medische hulp en onderdak ook psychosociale steun. ‘Veel kinderen zijn getraumatiseerd geraakt of hebben acute stress door de explosies’, zegt Reus-Deelder. ‘Juist nu is onze hulp hard nodig.’ Organisaties achter Giro555 werken in sommige gevallen al meer dan 60 jaar in Beiroet. Vaak met hulp van lokale partners weten zijn een breed spectrum aan hulp te bieden. Dankzij de landelijke actie kan deze hulp snel opgeschaald en uitgebreid worden