Van polio tot pokken, HIV en ebola: UNICEF heeft al veel virusuitbraken meegemaakt. Dankzij een uitgebreid netwerk van getalenteerde en gedreven medewerkers, waaronder artsen, logistieke experts, communicatiespecialisten, en zorgverleners, hebben we door de jaren heen ontzettend veel geleerd. En kiezen we altijd voor hoop.
UNICEF werkt al 70 jaar samen met haar partners aan het voorkomen en behandelen van dodelijke ziektes en virussen.
© UNICEF/Liborio
De coronacrisis is niet de eerste keer dat UNICEF met een gezondheidscrisis te maken heeft. Nu deze crisis zich verder ontwikkelt, en vooral de impact op kinderen op meerdere vlakken zichtbaar wordt, is onze ervaring uit het verleden ontzettend waardevol. Wat laten de gevolgen van uitbraken in het verleden ons zien over wat kinderen nu te wachten staat? Hoe kunnen we ons voorbereiden om deze gevolgen zoveel mogelijk te verkleinen, en hoop op de toekomst te vergroten?
Bangladesh, 1989: UNICEF-ambassadeur Audrey Hepburn geeft een kind een inenting tegen polio door middel van druppels.
© UNICEF/Isaac
Bij het voorkomen, en bij voorkeur uitroeien, van dodelijke ziektes is samenwerking en innovatie essentieel. Al sinds het begin werkt UNICEF hecht samen met partners als de Wereldgezondheidsorganisatie, waardoor we onder andere de uitroeiing van de pokken mee hebben gemaakt. Ook is sinds 1988 het aantal kinderen dat polio krijgt met 99 procent gedaald. De lessen die we toen hebben geleerd worden nu ook toegepast, zoals bron- en contactonderzoek, om kwetsbare kinderen en families in de meest afgelegen gebieden van de wereld te helpen.
In de jaren 80 stond UNICEF aan het hoofd van een revolutie in de gezondheidszorg van kinderen. De Child Survival Revolution, zoals de beweging werd genoemd, was een omslag van het behandelen van ziektes naar het voorkomen daarvan, een strategie waarbij kindersterfte in sommige landen met 80 procent daalde. Uiteraard hebben grootschalige vaccinatieprogramma’s ook een grote rol gespeeld in het beschermen van kinderen tegen voorkombare ziektes. Ongeveer 20 miljoen minder jongeren en kinderen stierven aan de mazelen tussen 2000 en 2015, dankzij de vaccinatiewerkzaamheden van UNICEF en haar partners. Nu er over de hele wereld hard gezocht wordt naar een vaccin voor corona wordt het belang van vaccinaties nog eens extra onderstreept.
Zorgverleners gaan deur tot deur voorlichting te geven over de griep.
© UNICEF/Noorani
In 2009 greep de Mexicaanse griep wereldwijd om zich heen. Vooral kinderen en jonge volwassenen die voorheen helemaal gezond waren, werden de slachtoffers. UNICEF stelde in 90 landen preventieve maatregelen op om meerdere uitbraken te voorkomen . Deze maatregelen bleven ook na de uitbraak nog van kracht, om een tweede golf te voorkomen. Dezelfde strategie wordt nu in landen over de hele wereld toegepast. Want ook al lijkt in sommige landen de ergste besmettingsgolf voorbij te zijn, is het belangrijk om alert te blijven.
Een zorgverlener meet de temperatuur van een meisje in de Democratische Republiek Congo.
© UNICEF/Adriko
Ook ebola, waar recent nog nieuwe besmettingen van werden geregistreerd, is een belangrijke leermeester geweest. Sinds de uitbraak van ebola in het westen van Afrika in 2014 werden binnen twee en een half jaar 28.616 besmettingen en 11.310 doden geregistreerd. Deze meest recente virusuitbraak leert ons veel over de korte en lange termijn gevolgen van een gezondheidscrisis voor kinderen. In Guinee waren tijdens de ebolacrisis de scholen vijf maanden gesloten, in Liberia zeven en Sierra Leone negen. Veel kinderen zijn nooit meer terug naar school gegaan, andere kregen een leerachterstand of bleven achter in hun ontwikkeling.
De schoolsluitingen in deze periode droegen ook bij aan een toename van seksueel misbruik en uitbuiting. Alleen al in Sierra Leone zijn de gevallen van tienerzwangerschappen tijdens de uitbraak meer dan verdubbeld. En deze cijfers gaan over 5 miljoen kinderen. De gevolgen van de coronacrisis gelden voor 1.2 miljard kinderen wereldwijd.
In Zuid-Soedan heeft UNICEF een netwerk van 2.500 'mobilisers', of voorlichters. Het hele jaar door gaan ze op pad om mensen te informeren over hygiëne, vaccinaties, kinderrechten, voeding en onderwijs.
© UNICEF/Chol
Na zoveel jaren van crises, virussen en uitbraken is voor UNICEF één ding duidelijk: een wereldwijde gezondheidscrisis wordt al snel een kinderrechtencrisis. We weten hoe ernstig de gevolgen zijn, maar we weten ook dat we de impact zoveel mogelijk kunnen verminderen als we meteen in actie komen. Hoe groot de uitdaging ook is, UNICEF kiest altijd voor hoop. Al vanaf het begin van de coronacrisis zijn we in 190 landen samen met overheden, zorgverleners en andere veldwerkers aan de frontlinies hard aan het werk om ervoor te zorgen dat kinderen veilig en gezond blijven, en ook tijdens een wereldwijde crisis gewoon door kunnen leren.
Om ervoor te zorgen dat ze niet de onzichtbare slachtoffers worden van de coronacrisis.